czwartek, 31 stycznia 2013

Kurczak z papryką i śmietaną

Na moim blogu znajdziecie nie tylko przepisy na różnorodne słodkości, ale także na potrawy nadające się na obiad albo kolację.
 

Składniki:

  • około 300 gram piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki kminku
  • 2 papryki w różnym kolorze
  • pomidory w puszce
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 200g śmietany 18% (małe opakowanie)
  • około 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • przyprawy: przyprawa kebab-gyros, papryka ostra, sól

Wykonanie:

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w kostkę. Sól, pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek oraz kminek mieszamy z olejem. Tak przygotowaną marynatę dodajemy do pokrojonego wcześniej mięsa. Dokładnie mieszamy, po czym wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Mięso smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do niego cebule pokrojone w piórka, smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę, wszystko dokładnie mieszamy, po czym wlewamy pomidory z puszki. Gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy śmietanę. Przyprawiamy do smaku solą, ostrą papryką oraz przyprawą kebab-gyros.







Najlepiej smakuje z ryżem.

Smacznego!

 

środa, 30 stycznia 2013

Ciasto śmietankowo-kajmakowe

Długo zastanawiałam się nad założeniem tego bloga. Skłoniła mnie jednak do tego nieudana współpraca ze studencką gazetą... Jednak, co najważniejsze kocham zarówno gotowanie, jak i swoje studia, czyli dziennikarstwo, a blog to idealny sposób, aby to razem połączyć.

 

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • półtorej szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubijamy z cukrem około 10 minut, do momentu, aż na powierzchni masy pojawią się bąbelki z powietrzem. Obie mąki przesiewamy przez sito, dodajemy proszek do pieczenia, a następnie mieszamy. Suche składniki powoli dodajemy do ubitych jajek. ubijamy, aż składniki dokładnie się połączą. Pieczemy 30-40 minut w temperaturze około 170 stopni.

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • puszka masy krówkowej - kajmak
Serek mascarpone i masę krówkową o smaku kajmakowym łączymy ze sobą za pomocą miksera.

Dodatkowo:

  • krem śmietankowy albo cytrynowy - z paczki
Krem przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.

Wykonanie:

Ostudzony biszkopt kroimy na dwa równe blaty. Pierwszy blat smarujemy  kremem śmietankowym (lub cytrynowym). Zostawiamy mniej więcej 1/4 kremu do posmarowania kolejnego blatu. Następnie ostrożnie nakładamy połowę kremu krówkowego, przykrywamy drugim blatem ciasta. Wierzch smarujemy pozostałym kremem śmietankowym (lub cytrynowym), następnie nakładamy resztę kremu krówkowego i rozprowadzamy go po biszkopcie.Tak przygotowane ciasto można posypać orzechami albo migdałami.
Smacznego!