piątek, 29 marca 2013

"Paseczki" z piersi kurczaka

Dziś pomysł na bardzo proste danie, szybkie w przygotowaniu. "Paseczki" cudnie smakują podane wraz z ryżem oraz sałatką z jabłkiem, równie szybką do wykonania co mięso. Dodatkiem do mięsa był u mnie domowy sos czosnkowy. A przepis na sałatkę już niedługo pojawi się na blogu.
 

Składniki

  • 2 małe pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie

Piersi z kurczaka tniemy w paseczki. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienia.  
 



 
 
 
Smacznego!
 

poniedziałek, 25 marca 2013

Pasta z wędzonej makreli

Dziś mam dla Was przepis na pastę z wędzonej makreli. To wspaniały dodatek to razowego chlebka. W sam raz na "wiosenne" śniadanko. Bardzo szybko się ją przygotowuje. A smakuje wspaniale. Z resztą spróbujcie sami :)
 

Składniki

  • wędzona makrela
  • 3 jajka
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 2-3 łyżki majonezu
  • łyżka ketchupu
  • pieprz
  • sól

Wykonanie

Jajko gotujemy na twardo, następnie kroimy je w małą kosteczkę. Makrelę obieramy ze skórki. Pozbywamy się ości. Staramy się wyjąć wszystkie, robimy to bardzo dokładnie i ostrożnie. Ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki delikatnie łączymy, dodajemy majonez oraz ketchup, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy.

 

 
 
 

 
Smacznego!

piątek, 22 marca 2013

Muffiny z cynamonem

U mnie ostatnio muffinkowe szaleństwo. Pieczenie ich chyba nigdy mi się nie znudzi. Mają same zalety, szybko się je przygotowuje, każde mają w sobie coś innego, niepowtarzalnego, są wspaniałym dodatkiem do popołudniowej kawy. Tak samo jest z tymi  muffinkami. Są bardzo mięciutkie, puszyste. Wokół nich roztacza się cudowny zapach cynamonu.
 

Składniki (na 10 sztuk)

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 80 ml oleju 
  • 200 ml mleka 
  • jajko
  • 100 g cukru

Wykonanie

W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, gałkę muszkatołową oraz cynamon. W drugim naczyniu łączymy składniki mokre: olej, mleko oraz jajko.
Zawartość obu naczyń łączymy, a następnie mieszamy.
 
Formę do muffinek smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą, a następnie wypełniamy ciastem. Muffiny pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
 

Opcjonalnie

Pół szklanki cukru mieszamy z łyżeczką cynamonu. 50 g masła rozpuszczamy na wolnym ogniu. Górę ciepłych babeczek przez chwilę moczymy w maśle, a następnie obtaczamy je w cukrze z cynamonem.
 
 



 
 
Smacznego :)

wtorek, 19 marca 2013

Karkówka zapiekana z ogórkami

Dziś przepis na danie w sam raz na obiad. Z  pewnością przypadnie do gustu Waszym mężczyzną :) Karkówka jest mięciutka, przechodzi aromatem ogórków. A sos? Po prostu wyśmienity. U mnie podana była razem z bagietką.

Składniki

  • trzy plastry karkówki (1,5 - 2 centymetry każdy)
  • 250 g pieczarek
  • słoik ogórków korniszonych  
  • 2 cebule
  • 2 łyżki ketchupu
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • mąka
  • olej do smażenia

Wykonanie

 
Plastry karkówki lekko rozbijamy, oprószamy solą oraz pieprzem, nacieramy majerankiem. Następnie obtaczamy je w mące. Mięso obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju.
 
Ogórki korniszone kroimy w kosteczkę, pieczarki natomiast w plasterki, cebulki kroimy w piórka. Pieczarki oraz cebulę smażymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą oraz pieprzem.
 
Niepełną szklankę soku z ogórków dopełniamy przegotowaną wodą, dodajemy ketchup oraz przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy.
 
W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, następnie ogórki, pieczarki z cebulą. Wszystko zalewamy przygotowanym wcześniej sosem.
 
Pieczemy około półtorej godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.  
 
 


 
 
Smacznego :)
 

poniedziałek, 18 marca 2013

Muffiny kokosowe


U mnie ostatnio babeczkowe szaleństwo. Dziś przepis na muffiny kokosowe z cytrynową nutką. Pięknie wyrastają, a co najważniejsze wyśmienicie smakują :) I oczywiście kolejny plus jeżeli chodzi o babeczki -  bardzo szybko się je przygotowuje.

Składniki (na 16 muffinek)

  • 300 g mąki pszennej
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 140 g drobnego cukru do wypieków
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 16 łyżek wiórek kokosowych
  • 4 jajka
  • 200 ml oleju
  • sok i skórka z 4 cytryn

Dodatkowo na polewę

  • 2 tabliczki białej czekolady
  • trochę wiórek do posypania muffinek
Wykonanie

Przygotowujemy dwie miski. W jednej z nich mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz wiórki kokosowe. W drugiej składniki mokre: jajka, olej, sok oraz skórkę z cytryn. Następnie łączymy razem zawartość obu misek, mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami formy. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. 
 
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy nią wystudzone muffinki, następnie posypujemy je odrobiną wiórek kokosowych.

 

 
 


 

środa, 13 marca 2013

Faszerowane udka z kurczaka

 
Wykonanie tego dania nie jest proste. To pracochłonne zajęcie, jednak odrobina cierpliwości
i wszystko powinno się udać. A w efekcie będziemy mieli pyszne ,
a co najważniejsze efektowne danie.
 
 

Składniki

  • 2 udka z kurczaka
  • około półtorej kulki mozarelli
  • puszka całych pomidorów
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • szklanka wody
  • ostra papryka
  • przyprawa do kurczaka
  • odrobina ketchupu
  • bazylia
 

Wykonanie

Za pomocą ostrego noża usuwamy z udek kości. Myjemy mięso, osuszamy, posypujemy je przyprawą do kurczaka. Następnie faszerujemy je pomidorami oraz kawałkami mozarelli, posypujemy odrobiną bazylii. Zaszywamy udka. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju. Wrzucamy na patelnię posiekane ząbki czosnku oraz pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy. Dodajemy pozostałe pomidory oraz zalewę z nich. Dolewamy szklankę wody. Mięso oraz sos gotujemy około 40 minut. Po tym czasie doprawiamy sos bazylią oraz ostrą papryką. Dodajemy odrobinę ketchupu i chwilę gotujemy. Bardzo dobrze smakuje z ryżem.
 



 


sobota, 9 marca 2013

Piersi kurczaka w cieście francuskim


Trochę szperania w sieci i znalazła się inspiracja [link]. Troszeczkę pozmieniałam :) Muszę przyznać, że efekt bardzo mnie zaskoczył. Proste składniki, a efekt świetny. Danie wspaniale nadaje się na kolację lub obiad. Mi bardzo smakowało z domowym czosnkowy sosem. Z podanych składników wychodzą dwie porcje.

Składniki

  • dwa małe, pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • dwa plasterki sera
  • dwa plasterki szynki
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 150 g pieczarek
  • olej
  • żółtko

Wykonanie

Filety z piersi kurczaka kroimy na dwa plasterki. Lekko rozbijamy, posypujemy z obu stron solą oraz pieprzem. Ciasto francuskie kroimy na dwa mniejsze prostokąty. Pieczarki myjemy, kroimy w małą kosteczką, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju, lekko doprawiamy do smaku.

Na środek prostokąta z ciasta francuskiego kładziemy kotlecik z kurczaka, następnie szynkę, ser oraz usmażone wcześniej pieczarki, posypujemy odrobiną ziół prowansalskich i przykrywamy kolejnym kotlecikiem. Boki ciasta francuskiego delikatnie nacinamy wzdłuż nożem (w 4-5 miejscach po każdej ze stron). Nakładamy ciasto na siebie, na krzyż, tak aby powstało coś w rodzaju zawiązanych sznurówek bądź warkocza.

Górę "warkocza" smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut.



 







poniedziałek, 4 marca 2013

Muffiny pomarańczowe z makiem

 
Świetny dodatek do wieczornej kawy. Babeczki są odpowiednio wilgotne. Cudownie pachną pomarańczami.  A co najważniejsze, bardzo szybko się je przygotowuje :)
 
 

Składniki

  • 250 - 300 g mąki
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 200 g cukru pudru
  • jajko
  • białko
  • 150 ml mleka
  • 200 ml oleju
  • skórka z pomarańczy
  • sok z półtorej pomarańczy
  • 3 łyżeczki maku
 

 

Wykonanie

 

Przygotowujemy dwa naczynia. W jednym mieszamy składniki suche: mąkę, sól, proszek do pieczenie, mak oraz cukier puder. W drugim mokre: sok i skórkę z pomarańczy, mleko, olej, jajko, białko. Łączymy zawartość obu miseczek, energicznie mieszając.
 
Papilotki napełniamy ciastem. Pieczemy w około 200 stopniach 20-25 minut.
 





 
Smacznego :)
 
 


piątek, 1 marca 2013

Roladki z twarożkiem

Co tu mówić, jak dla mnie są wyśmienite. Mięso przechodzi aromatem twarożku oraz czosnku. Nie za ostre, nie za słone, w sam raz na obiad. A co najważniejsze, bardzo proste w przygotowaniu. U mnie podawane zazwyczaj z ryżem i sosem czosnkowym. Szybko stały się ulubionym daniem mojego narzeczonego :) A za przepis dziękuję mamusi :*
 
 

Składniki

  • 2 kawałki piersi z kurczaka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 200 g półtłustego twarogu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • płatki kukurydziane
  • jajko
  • olej do smażenia
 

Wykonanie

Rozbijamy piersi z kurczaka, jak na kotlety. Żeby mięso się nie rozpadało, można włożyć je pomiędzy dwa kawałki foli spożywczej i dopiero wtedy rozbijać. Tak przygotowane płaty mięsa kroimy na pół, aby w sumie wyszły nam cztery kawałki. Piersi oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem.
 
W miseczce ugniatamy widelcem twaróg, dodajemy do niego 2 łyżki jogurtu naturalnego. Dokładnie mieszamy, następnie dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.
 
Tak przygotowany twarożek rozprowadzamy za pomocą łyżki na kotletach z piersi kurczaka. Następnie zwijamy każdy kotlecik w roladkę, spinamy wykałaczką.
 
Roladki obtaczamy w jajku oraz pokruszonych płatkach kukurydzianych. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju około 20 minut.
 
Smacznego!