czwartek, 27 czerwca 2013

Liebster Blog

Serdecznie dziękuję za nominację do Liebster Blog autorce bloga sarascooking.blog.pl. To dla mnie duże wyróżnienie, ponieważ bloga prowadzę stosunkowo krótko, dopiero 6 miesięcy. Zgodnie z regulaminem odpowiadam na zadane pytania i nominuję kolejne dziesięć zasłużonych osób.
 
 
 

Pytania od sarascooking.blog.pl

 
1. dom czy restauracja
- dom
2. obiad czy kolacja
- kolacja
3. na słono czy na słodko
- na słodko
4. kawa czy herbata
-  zdecydowanie kawa
5. przystawka czy może zupa
- zupa
6. ryba czy sztuka mięsa
- zależy od nastroju, częściej sztuka mięsa
7. ziemniaki czy makaron
- makaron
8. ciasto czy sałatka owocowa
- ciasto, najlepiej z kremem
9. z rodziną czy przyjaciółmi
- z rodziną
10. płatność kartą czy gotówką
- kartą
11. zostawiasz napiwek?
- zdarza się
 

Moje nominacje

 
1. dosismakolyki.blogspot.com
2. z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
3. majaskorupska.blogspot.com
4. gotujzwojciechem.blogspot.com
5. inspirowanesmakiem.pl
6. czarygary.blogspot.com
7. smakiemsietoczy.blogspot.com
8. bee-sweet.blogspot.com
9. bistromama.pl
10. nakrytystoliczek.blogspot.no
 

Pytania

 
1. Największe kulinarne wyzwanie?
2. Ulubiona przyprawa.
3. Ulubiony smak z dzieciństwa?
4. Prowadzę bloga bo...
5. Kto nauczył Cię gotować?
6. Kawa czy herbata?
7. Gotowanie czy pieczenie?
8. Twoje popisowe danie.
9. Obiad czy kolacja?
10. Ulubiona kuchnia świata?
11. Czego nigdy nie zjesz?
 
 

Łosoś na szparagach

Do danie to spełnienie prośby mojego narzeczonego, który jest wielbicielem łososia w każdej postaci. Tym razem dodatkowo miał też ochotę na szparagi, które ostatni raz jadł w dzieciństwie. I tak powstał łosoś w ziołowej marynacie ułożony na szparagach. Danie łatwe w przygotowaniu, a efekt na prawdę świetny.


 Składniki

  • 4 kawałki łososia ze skórą
  • 6-7 łyżek oliwy
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka koperku
  • około 10 zielonych szparagów
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Wykonanie


Przygotowujemy marynatę. W naczyniu mieszamy 5 łyżek oliwy wraz z bazylią, oregano, tymiankiem oraz koperkiem oraz odrobiną soli. Smarujemy rybę wykonaną wcześniej marynata, najlepiej za pomocą pędzelka. Rybę możemy przygotować dzień wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Następnie każdy kawałek łososia zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni około 30 minut.

Szparagi myjemy, Chwytamy palcami za końcówkę łodygi i odłamujemy jej najtwardszą część. Następnie szparagi polewamy oliwą oraz sokiem z cytryny, dokładnie mieszamy, oprószamy solą oraz pieprzem. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię. Smażymy około 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zdejmujemy szparagi z patelni, układamy na talerzu. Następnie na szparagi kładziemy upieczone kawałki łososia. Możemy podawać na przykład z bagietką.




Smacznego :) 

wtorek, 25 czerwca 2013

Karkówka z boczkiem oraz musztardą

Danie, które z pewnością trafi do serc naszych panów.  Podczas pieczenia w mieszkaniu roznosi się cudowny zapach mięsa, cebuli oraz boczku. Nic dodać, nic ująć. Przepis, który z pewnością wart jest polecenia. U mnie karkówce towarzyszyły młode ziemniaczki w ziołach i oliwie.



Składniki


  • 4 plastry karkówki (około 1-1,5 cm każdy)
  • 8 plasterków wędzonego boczku
  • 4 łyżki musztardy (u mnie Dijon)
  • czerwona cebula
  • 2 zwykłe cebule
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • 50 ml bulionu warzywnego lub mięsnego


Wykonanie


Każdy z plastrów karkówki lekko rozbijamy, następnie z obu stron posypujemy solą oraz pieprzem, a także smarujemy musztardą. Następnie posypujemy bazylią oraz oregano.  Jedną zwykłą cebulę i jedna czerwoną kroimy w piórka. W pojemniku układamy na przemian: przyprawioną i posmarowaną musztardą karkówkę, kilka piórek zwyklej i czerwonej cebuli, dwa plastry boczku, i znowu karkówkę itd. Na samej górze powinien znaleźć się boczek. Jedną zwykłą cebulę kroimy w dużą kostkę, wkładamy ją do pojemnika z mięsem. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.


Następnego dnia mięso przekładamy do rękawa do pieczenia. Mięso polewamy bulionem, zamykamy rękaw. Pieczemy około godzinę w 200 stopniach. Po upływie godziny rozcinamy rękaw, aby mięso się zarumieniło, i pozostawiamy je w piekarniku jeszcze na około 20 minut.





Smacznego :) 

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Letnie ciasto z rabarbarem

Cudne, mięciutki i sprężyste ciasto ucierane. Długo pozostaje świeże. Bardzo dobrze smakuje z rabarbarem, dzięki któremu ciasto napiera odrobiny kwaskowatości, nie jest zbyt słodkie.Podczas pieczenia po kuchni roznosi się wspaniały zapach. Możemy je upiec także z innymi sezonowymi owocami :) 




Składniki (ciasto)

  • 170 g cukru
  • 200 g masła 
  • 4 jajka
  • odrobina soli 
  • 200 g mąki pszennej 
  • opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 600 g rabarbaru lub innych owoców 

Składniki (kruszonka) 

  • 160 g mąki 
  • 100 g schłodzonego masła
  • 50 g cukru pudru 
Składniki wkładamy do naczynia, szybko siekamy, następnie rozcieramy między palcami. 


Wykonanie


Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia przesiewamy. Za pomocą miksera ucieramy masło, na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier oraz odrobinę soli. Ucieramy. Kolejno wbijamy jajka, po każdym dodaniu ucieramy. Dodajemy przesiane składniki, wszystko dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki. 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, następnie wylewamy na nią ciasto, wyrównujemy. Rabarbar kroimy w dużą kostkę, wykładamy na ciasto. Wszystko posypujemy kruszonką.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut.






Smacznego :)


Owoce z sadu i dzialki

środa, 19 czerwca 2013

Kruche babeczki z kremem czekoladowym

Coś pysznego i słodkiego w sam raz do kawki. Babeczki są bardzo kruche i nie za słodkie, wszystko jednak uzupełnia słodki, czekoladowy krem. Nie wymagają one zbyt dużo czasu na przygotowanie, a efekt jest na prawdę świetny. Szybki deser, w sam raz w czasie trwającej jeszcze u nie sesji. Ostatni egzamin za tydzień, a potem upragniony odpoczynek :)





Składniki

Ciasto
  • 2 szklanki mąki pszennej (odejmujemy 3 łyżki mąki, a w zamian dodajemy 3 łyżki kakao)
  • 200 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka

Krem
  • puszka masy kakaowej
  • 90 g miękkiego masła

Mąkę, zimne masło, cukier puder oraz żółtka siekamy za pomocą noża, a następnie szybko zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i na 30 minut wkładamy do lodówki.

Następnie ciastem wylepiamy foremki do babeczek (około 20 tradycyjnych foremek). Aby ciasto nie przylepiło się do foremek, możemy posmarować je za pomocą pędzelka roztopionym masłem. Babeczki pieczemy około 15 minut w 200 stopniach.


Za pomocą miksera ubijamy na puszystą masę miękkie masło. Następnie dodajemy do łyżce masy kakaowej, cały czas miksując. Masę wkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie przekładamy krem do rękawa cukierniczego i wypełniamy korpusy babeczek. Przechowujemy w lodówce.







Smacznego :)



środa, 12 czerwca 2013

Domowy kebab w tortilli

Dziś danie szybkie w przygotowaniu. Jak dla mnie świetne, ponieważ cierpię obecnie na brak wolnego czasu z racji trwającej sesji. A wracając do gotowania, dziś proponuję wam domowy kebab zawijany w tortilli. W sam raz dla zabieganych. Danie wprost stworzone dla panów, mój narzeczony był zachwycony :) Z góry zaznaczam, że przepis jest moją wariacją na temat kebabu :)






 

Składniki (na 3 sztuki)


  • dwie pojedyncze piersi z kurczaka
  • kilka liści sałaty
  • 3 tortille
  • pomidor
  • pół świeżego ogórka
  • 3-4 ogórki korniszone
  • 3-4 rzodkiewki
  • domowy sos czosnkowy
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • przyprawa kebab-gyros
  • odrobina tymianku, rozmarynu oraz kolendry
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka

 

Wykonanie


Piersi z kurczaka kroimy w paski lub większą kostkę. Przygotowujemy marynatę, mieszamy oliwę z oliwek, łyżeczkę przyprawy kebab - gyros, odrobinę soli oraz pieprzu, po pół łyżeczki tymianku, rozmarynu, kolendry oraz odrobinę słodkiej papryki. Mieszamy. Marynatą polewamy pokrojone mięso, dokładnie mieszamy.

Mięso smażymy na rozgrzanej patelni.

Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w półplasterki. Świeżego ogórka obieramy, kroimy w plasterki. Ogórki oraz rzodkiewki również kroimy w plasterki.

Tortille podpiekamy na rozgrzanej patelni. Następnie na środku smarujemy je domowym sosem czosnkowym, układamy sałatę, mięso, rzodkiewki, pomidory, ogórki. Całość polewamy sosem, zawijamy w tortillę.





Smacznego :) 



sobota, 8 czerwca 2013

Szybkie ciasto z truskawkami

Truskawki z dnia na dzień coraz tańsze, więc nie mogłam przejść obok nich obojętnie. Co z tego, że sesja i dużo nauki. Coś słodkiego to popołudniowej kawy zawsze się przyda. Ciasto jest bardzo puszyste. Dzięki temu, że przed pieczeniem jest dość gęste, owoce nie opadną podczas pieczenia.



Składniki


  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • jajko
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół kilograma truskawek
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • cukier puder do posypania

Wykonanie

Mąkę, budyń oraz proszek do pieczenie przesiewamy. Za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem. Następnie dodajemy jajko, nadal ucieramy. Dodajemy ekstrakt z wanilii, miksujemy. Do masy na przemian dodajemy śmietanę oraz przesiane składniki. Miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników.

Formę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy. Truskawki myjemy, osuszamy, odszypułkowujemy, a następnie kroimy na pół. owoce wykładamy na ciasto.

Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.






Smacznego!

środa, 5 czerwca 2013

Pączki hiszpańskie


Dziś odrobina słodyczy. Kojarzą mi się z dzieciństwem. Są pracochłonne, jednak warto...  W cukierni znajdziecie je pod nazwą gniazdka. Przygotowujemy je z parzonego ciasta. Są delikatne, lekkie, puszyste. Słodyczy nadaje im lukier, którym są polane.



 

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • odrobina soli
  • olej (do smażenia)
  • szklanka wody

Składniki na lukier

  • 200 g cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • około 3 łyżki wody

Wykonanie

W garnku gotujemy szklankę wody z masłem oraz solą. Następnie delikatnie wsypujemy przesianą wcześniej mąkę. Energicznie mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie odklejać się od ścianek garnka. Studzimy.
Do ostudzonego ciasta dodajemy jajka. Miksujemy. Ciasto przekładamy do szprycy. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o boku około 10 centymetrów. Każdy z nich smarujemy za pomocą pędzelka olejem. Na kwadraty wyciskamy kółka z ciasta (o średnicy około 6 cm).
W garnku rozgrzewamy olej. Pączki wkładamy partiami, papierem do góry. Po około minucie papier lekko odchodzi. Smażymy po około 5 minut, z każdej strony. Pączki wyjmujemy, odsączmy na bibule. Studzimy.
Cukier puder mieszamy z wodą oraz sokiem z cytryny. Pączki polewamy lukrem.
 







Smacznego :)

niedziela, 2 czerwca 2013

Parówki w cieście francuskim

Pomysł na bardzo szybki obiad, w sam raz jeżeli mamy bardzo mało czasu. Aby go wykonać potrzebujemy tylko dwóch składników. Bardzo dobrze smakuje z ulubioną surówką oraz ketchupem.

Składniki (na 12 sztuk)

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 12 parówek

Wykonanie

Ciasto francuskie kroimy na około dwucentymetrowe paski. Paski owijamy wokół parówek. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, układamy parówki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni około pół godziny.
Podajemy z ulubioną surówką oraz ketchupem.



Smacznego!