wtorek, 16 lipca 2013

Piersi z kurczaka w liściach cykorii

Z racji tego, że obecnie spędzam wakacje w Szkocji, nie bardzo mam czas na dodawanie nowych postów. Dziś szybki post i przepyszne danie. Zapraszam :)


Składniki


  • 2 filety z piersi kurczaka
  • główka cykorii 
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej 
  • 2 liście laurowe 
  • 4 łyżeczki naturalnego twarożku (typu Philadelphia) 
  • pieprz
  • sól
  • granulowany czosnek 
  • oliwa z oliwek 

Wykonanie 

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, smarujemy oliwą. Następnie mięso przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz słodką papryką. Z cykorii odzielamy największe liście, a następnie "budujemy" z nich łódeczki. Każda powinna się składać z 4 listków.

Na liście cykorii nakładamy po 2 łyżeczki kremowego twarożku, następnie kładziemy filet z piersi kurczaka, liść laurowy. Całość owijamy plasterkiem szynki parmeńskiej.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, układamy w nim mięso. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni.






Smacznego!

czwartek, 4 lipca 2013

Indyk w ziołowej marynacie podawany z rozmarynowymi ziemniaczkami

W Szkocji po deszczowym poranku przyszedł czas na słoneczne przedpołudnie. Pogoda śliczna, aż chce się gotować. W kuchni prawie już gotowy czeka farsz do dzisiejszego obiadu (bolognese w cieście), przepis już w krótce znajdzie się na blogu. A tym czasem mam dla was inną obiadową propozycję - na indyka.  



Składniki (dla 2 osób)

Mięso 

  • 2 nogi z indyka 
  • 1/2 łyżeczki kolendry 
  • 1/2 łyżeczki majeranku 
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu 
  • 1/2 łyżeczki tymianku 
  • 1/2 łyżeczki lubczyku 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu 
  • 2-3 łyżki oliwy 

Ziemniaczki 

  • 10-15 młodych ziemniaków 
  • półtorej łyżki rozmarynu 
  • 2 łyżki oliwy 

Wykonanie 


Zaczynamy od przygotowania marynaty. W naczyniu mieszamy kolendrę, majeranek, rozmaryn, tymianek, lubczyk oraz sól i pieprz. Dodajemy oliwę. Dokładnie mieszamy. Następnie za pomocą pędzelka pokrywamy marynatą mięso. Indyka wkładamy do naczynia, wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. 
Następnie mięso wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym to temperatury 200 stopni około godzinę. Po tym czasie rozcinamy rękaw, mieso pozostawiamy jeszcze na 15 minut w piekarniku, aby się przyrumieniło. 

Młode ziemniaki dokładnie myjemy, możemy to zrobić za pomocą szczoteczki. Następnie osuszamy je, spryskujemy oliwą, posypujemy rozmarynem. Dokładnie mieszamy. Ziemniaki przekładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 20 stopni około 40-50 minut. Od czasu do czasu sprawdzamy je, ponieważ może się okazać, że będą potrzebowały mniej czasu na upieczenie. 



A w Szkocji, jak to w Szkocji, po deszczu zawsze wychodzi słońce :) 






wtorek, 2 lipca 2013

Magiczne ciasto

Na przepis natrafiłam tutaj. Magia? Jaka magia? Nie bardzo mogłam uwierzyć, że z jednolitego ciasta (tak ma marginesie dość rzadkiego) upiecze się ciasto trójwarstwowe. Postanowiłam spróbować i okazuje się, że to jednak jest magiczne ciasto. Po wyjęciu z piekarnika otrzymujemy ciasto w podziałem na warstwy: biszkopt, masę, która przypomina budyń oraz zwarty spód. Przepis wart wypróbowania. 



Składniki 


  • 6 jajek
  • 230 g cukru 
  • półtorej łyżki wody 
  • 190 g masła 
  • 180 g mąki 
  • 700 ml mleka
  • 6 kropel octu 
  • odrobina aromatu waniliowego 

Wykonanie


Białka wraz z dodatkiem octu ubijamy na sztywną pianę. Masło rozpuszczamy w garnuszku, studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem oraz wodą. Następnie dodajemy przestudzone masło, przesianą mąkę oraz ciepłe mleko. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy odrobinę aromatu waniliowego. Masę delikatnie łączymy z ubitą pianą. 

Totrownicę o średnicy 28 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni około godzinę. 




Smacznego :)