piątek, 30 sierpnia 2013

Deser z malinami i mascarpone

Tym razem pomysł na szybki deser, w sam raz gdy dowiadujemy się, że jeszcze dziś spodziewać się możemy gości. Odrobina słodkości. W małych szklaneczkach znajdziemy ciasteczka digestive, krem na bazie żółtek oraz serka mascarpone oraz pyszne maliny. U mnie ten deser pojawia się ostatnimi czasy bardzo często i za każdym razem bardzo szybko znika.


Składniki (4 porcje)


  • 250 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szklanka malin (plus maliny do dekoracji)
  • około 15 ciasteczek digestive
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego

Wykonanie


Żółtka wraz z cukrem pudrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy serek mascarpone, miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy jogurt naturalny, delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników.

Ciasteczka digestive kruszymy. W szklaneczkach układamy warstwami: pokruszone ciasteczka, krem, maliny, pokruszone ciasteczka, krem. Wierzch posypujemy cienką warstwą ciasteczek. Ozdabiamy malinami.





Smacznego :) 

środa, 28 sierpnia 2013

Łosoś z marchewką

Razem z narzeczonym uwielbiamy ryby, a łososia w szczególności, dlatego dość często gości on na naszym stole. Dziś przepis na łososia z marchewką zapiekanego w folii aluminiowej. Danie szybkie i proste. Zapraszam po przepis. A już wkrótce na blogu przepis na kolejne domowe wędliny, a także szybki i pyszny deser z malinami.

 
 

Składniki

 
  • 3-4 kawałki łososia
  • 2 marchewki
  • 4 łyżeczki masła
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz cytrynowy
 

Wykonanie

 
 
Marchewkę obieramy, a następnie kroimy w słupki. Na czterech kawałkach folii aluminiowej układamy marchewkę, a następnie posypujemy ją solą oraz pieprzem. Łososia także posypujemy solą oraz pieprzem. Rybę układamy na marchewce. Na łososiu układamy po łyżeczce masła. Całość posypujemy posiekanym koperkiem. Rybę dokładnie zawijamy w folię. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
 
 


 

Smacznego :)

czwartek, 22 sierpnia 2013

Sernik baneffe z masą kajmakową oraz bananami

Przepis na ten sernika znalazłam na blogu Moje Wypieki. Jak dla mnie to jeden z najlepszych serników, jakie do tej pory miałam okazję jeść. Nie za słodki, na spodzie z ciasteczek digestive, z bitą śmietaną. Po prostu cudo :)


 

Składniki


Spód

  • 120 g ciasteczek typu digestive
  • 50 g roztopionego masła
Masa serowa
  • 500 g twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 2/3 szklanki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 duże jajka
  • puszka masy kajmakowej - około 4oo g 
Dodatkowo

  • 3 banany
  • odrobina soku z cytryny
  • 300 ml śmietany 30% lub 36%
  • łyżka cukru pudru
  • kilka kostek mlecznej czekolady

Wykonanie


Spód: Ciasteczka kruszymy na drobny piasek. Dodajemy rozpuszczone masło, dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 21 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wysypujemy ciasteczka, wyrównujemy, a następnie wkładamy na pół godziny do lodówki.


Masa serowa: Twaróg mielimy przynajmniej dwukrotnie. Jajka miksujemy. Dodajemy cukier, nadal miksujemy. Następnie dodajemy na zmianę po łyżce twarogu oraz serka mascarpone. Miksujemy wszystko do otrzymania bezgrudkowej masy. Dodajemy przesianą mąkę, mieszamy.


Masę serową dzielimy na dwie części. Jedna z nich powinna być 100 gram lżejsza. Do lżejszej dodajemy pół puszki masy kajmakowej, miksujemy do połączenia składników. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Na schłodzony spód wylewamy masę serową z kajmakiem. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie delikatnie wyjmujemy sernik z piekarnika, na wierzch delikatnie wykładamy białą masę serową. Wkładamy do piekarnika, pieczemy około godzinę w temperaturze 150 stopni. Po zakończeniu pieczenia lekko uchylamy piekarnik, pozostawiamy w nim sernik do momentu całkowitego wystygnięcia. Po wystudzeniu sernik chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Wierzch i boki sernika smarujemy pozostałą masą kajmakową. Banany kroimy w plasterki, skrapiamy je sokiem z cytryny. Plasterki bananów układamy na górze sernika, tak aby na siebie zachodziły. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Wykładamy śmietanę na banany. Wierzch posypujemy startą czekoladą.








poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Schab w pieprzu - domowa wędlina

Dziś zapowiadany już wcześniej przepis na schab w kolorowym pieprzu. Trzeba przyznać, że czasem lepiej zrobić wędlinę w domu, niż kupować ją w sklepie. Ta domowa jest pozbawiona konserwantów, dłużej pozostaje świeża, jest bardzo smaczna. Przygotowywaniem domowych wędlin zaraziłam się chyba od mamy, która od jakiegoś czasu regularnie je przygotowuje i całkowicie zrezygnowała z kupowania wędlin w sklepach.

Składniki

  • schab wieprzowy (1-1,5 kg)
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżeczki kolorowego pieprzu (grubo mielonego)

Wykonanie


Schab myjemy, osuszamy. Następnie dokładnie nacieramy solą oraz kolorowym pieprzem. Mięso szczelnie owijamy folią aluminiową, a następnie wkładamy do lodówki na 24 godziny.

Schab przekładamy do rękawa do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 150 stopni, godzinę na każdy kilogram mięsa.






Smacznego :)

środa, 14 sierpnia 2013

Eton mess z kiwi

Dziś mam dla was przepis na szybki i pyszny deser. Tradycyjny eton mess ma swoje korzenie w Anglii, a w jego skład wchodzą bezy, truskawki oraz bita śmietana. W moim deserze mała rewolucja, truskawki zastąpiłam kiwi. A już wkrótce na blogu znajdziecie przepis na sernik z masą kajmakową oraz bananami, a także na pyszne domowe wędlinki. Zapraszam. 





Składniki

  • 4 sztuki kiwi
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 8-10 średnich bez
  • 300 ml śmietany 30% albo 36%

Wykonanie 


Kiwi obieramy, a następnie miksujemy albo kroimy na malutkie kawałeczki. Owoce mieszamy z łyżką cukru pudru. Bezy kruszymy. Następnie ubijamy śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru pudru. W pucharkach lub szklaneczkach układamy warstwami: śmietanę, pokruszone bezy, kiwi, śmietanę, pokruszone bezy. I gotowe :)





Smacznego!



piątek, 9 sierpnia 2013

Cebulowe piersi z kurczaka

Obiecany przepis na cebulowe piersi z kurczaka, czyli danie dla zabieganych. Obecnie sam raz dla mnie, odkąd zaczęłam praktyki mam mało czasu na gotowanie i prowadzenie bloga, jednak obiecuje się poprawić. Zapraszam do zapoznania się  z przepisem :)



Składniki

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • opakowanie zupy cebulowej (w proszku)
  • 400 g śmietany 12%
  • 2 cebule
  • 50 dag pieczarek
  • 5-6 plastrów sera
  • masło do natłuszczenia formy oraz smażenia

Wykonanie


Mięso myjemy, osuszamy, posypujemy zupą cebulową. Następnie układamy je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Pieczarki oczyszczamy, podsmażamy na maśle z pokrojoną w kosteczkę cebulą. Wykładamy cebule oraz pieczarki na mięso. Następnie polewamy wszystko śmietaną. Pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Na mięso wykładamy plasterki sera i zapiekamy kolejne 10 minut.




Smacznego :) 

czwartek, 1 sierpnia 2013

Kotleciki z wędzoną makrelą

Po małej przerwie wracam na bloga. Przygotowałam już kilka wpisów. A dziś chcę wam zaproponować kotleciki z wędzonej makreli oraz ziemniaków. Muszę przyznać, że smak tego dania bardzo mnie zaskoczył. Nie spodziewałam się, że z tak prostych składników może wyjść tak cudowne, zaskakujące danie. 



Składniki 

  • 250g wędzonej makreli 
  • 500 g ziemniaków 
  • 2 jajka
  • pęczek natki pietruszki 
  • olej 
  • bułka tarta (do panierki + 3 łyżki)
  • sól
  • pieprz 

Wykonanie (8 sztuk)


Ziemniaki obieramy, gotujemy. Ostudzone ziemniaki mielimy w maszynce do mielenia. Makrele obieramy, dzielimy na małe kawałki, dodajemy do ziemniaków. Następnie dodajemy jajko, 3 łyżki bułki tartej, posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Wyrabiamy wszystko na gładką masę. Formujamy kotleciki. Następnie obtaczamy je w jajku oraz bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubioną surówką. 



Was zapraszam do wypróbowania przepisu, a ja spędzam popołudnie z prezentem, który dostałam od narzeczonego na imininy. Poszukuję inspiracji. A muszę przyznać, ze przepisy są wspaniałe.