niedziela, 29 września 2013

Serniczki w wersji mini z malinami


Cudne, malutkie, jak muffinki. Doskonałe do popołudniowej kawy. Możecie je udekorować wedle własnego uznania. Maliny zastąpić można innymi owocami, bądź też serniczki oblać pyszną czekoladą.


Składniki (około 16 mini-serniczków)

  • 150 g ciastek digestive 
  • 80 g masła
  • 1000 g twarogu 
  • 4 jajka
  • 150 g cukru pudru 
  • maliny do dekoracji 

Wykonanie

Ciasteczka digestive kruszymy (bardzo drobno), a następnie mieszamy je z roztopionym masłem. Twaróg mielimy przynajmniej dwukrotnie. Twaróg, jajka oraz cukier puder miksujemy na gładką masę.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dnie wykładamy ciasteczka (delikatnie dociskamy je do dna formy) a na to masę serową. Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 30 minut. Następnie serniczki studzimy na kratce,  a później wkładamy je do lodówki (najlepiej na całą noc). Dekorujemy owocami.







Smacznego :)

czwartek, 26 września 2013

Keftedes - kuchnia grecka

Kuchnia grecka postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Uchodzi za jedną z najwspanialszych na świecie. Dziś proponuję wam keftedes - greckie klopsiki pełne ziół. U mnie były ona upieczone w piekarniku, ale również możemy usmażyć je w towarzystwie oliwy na patelni.

 

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 125 ml mleka
  • 2 kromki chleba
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki lub pietruszki suszonej
  • 4 łyżki oregano 
  • 2 łyżki mięty
  • średnia cebula
  • jajko
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek

Wykonanie


Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Z kromek chleba odrywamy skórkę, resztę kromki moczymy w mleku. Odstawiamy na chwilę, po czym odciskamy z chleba nadmiar mleka. W naczyniu mieszamy mięso mielone, odciśnięty chleb, czosnek, oraz jajko. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz miętę, pietruszkę oraz oregano. Całość przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Następnie formujemy małe klopsiki (około 20 sztuk). Blachę smarujemy oliwą za pomocą pędzelka, następnie układamy na niej klopsiki, które również smarujemy niewielką ilością oliwy. Mięso pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni około 15-20 minut. Klopsiki możemy również usmażyć na rozgrzanej patelni.




Smacznego :)


 

środa, 25 września 2013

Kiełbasa, czerwona papryka, kiszone ogórki i cebulka - czyli leczo idealne

Tydzień spędzony w Zakopanym niestety szybko się skończył. Teraz czas na powrót do rzeczywistości oraz codziennych obowiązków, a wkrótce na uczelnię. Dziś mam dla was pomysł na leczo bez dodatku jakichkolwiek przypraw. W sam raz na jesienny obiad. Niech was nie przerazi ilość składników (zawsze możecie je zmniejszyć). Ja ugotowałam leczo z takiej ilości, ponieważ z racji rozpoczynającego się roku akademickiego nie będę miała codziennie czasu na gotowanie i część lecza po prostu zamroziłam.  


Składniki


  • 1 kg ulubionej kiełbasy
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 kg cebuli
  • 8 sporych ogórków kiszonych
  • 5-6 łyżek ketchupu
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • 5-6 łyżek oleju lub oliwy

Wykonanie


Z papryki wycinamy gniazda nasienne, a następnie kroimy ją w drobną kosteczkę. Tak samo postępujemy z cebulą, kiełbasą oraz kiszonymi ogórkami. W dużym garnku rozgrzewamy olej lub oliwę. Dodajemy kiełbasę, podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę, wszystko razem mieszamy. Dodajemy czerwoną paprykę. Wszystko razem dusimy na małym ogniu do miękkości. Dodajemy ogórki, mieszamy. Wszystko razem dusimy około piętnaście minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz ketchup. Wszystko dokładanie mieszamy. Leczo dusimy na małym ogniu jeszcze około dziesięć minut.




 Smacznego :) 

piątek, 13 września 2013

Kanapki z kurczakiem - weekendowe śniadanie

A dziś przepis na kanapki. Nadają się w sam raz na sobotnie lub niedzielnie śniadanko. Pyszne, duże, pełne mięsa oraz zdrowych warzyw. Wspaniały dodatek stanowi cebulka z dodatkiem cukru. Wielkimi krokami zbliża się jesień, a więc takie treściwe kanapki to wspaniałe rozwiązanie. Kolejny przepis pojawi się mniej więcej za półtora tygodnia, po moim powrocie z Zakopanego :)



Składniki (na trzy kanapki)


  • bagietka (u mnie długa bułka, nazwana w piekarni wrocławską)
  • pomidor
  • 6 liści sałaty
  • 2 średnie cebule
  • 2 ogórki kiszone
  • 2-3 rzodkiewki
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżeczki ulubiona przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia
  • masło
  • ulubiony sos

Wykonanie


Zaczynamy od przygotowania marynaty do mięsa. W naczyniu mieszamy oliwę z oliwek, odrobinę soli oraz pieprzu, słodką paprykę, bazylię oraz przyprawę do kurczaka. Za pomocą pędzelka smarujemy mięso marynatą. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.

Rzodkiewki, ogórki oraz pomidora kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka następnie smażymy na rozgrzanym oleju, dodajemy około łyżki cukry (ilość cukru zależy od tego, jak słodką chcemy otrzymać cebulkę). Chwilę smażymy. Cebulę wykładamy na sitko, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Mięso smażymy z obu stron. Czas smażenia zależy od wielkości filetów. Następnie usmażone mięso kroimy w grube plastry.

"Składamy" kanapki. Bagietkę dzielimy na trzy części, każdą część kroimy na pół, ale nie do końca. Smarujemy masłem, układamy pokrojonego kurczaka, polewamy ulubionym sosem. Następnie układamy plasterki pomidora, rzodkiewki oraz kiszonego ogórka. Na samym końcu dodajemy słodką cebulkę. Całość polewamy ulubionym sosem. U mnie był to sos czosnkowy. I gotowe.





Smacznego! 

wtorek, 10 września 2013

Zapiekanki z warzywami oraz kurczakiem

Pogoda za oknem nie najlepsza. Spędzam wieczór z kubkiem herbaty oraz stosem gazet. A dla was mam propozycję na zapiekanki z kurczakiem oraz warzywami. Świetny danie, które możemy przygotować w mniejszych naczynkach, takich jakie zobaczycie u mnie. W sam raz na jedną porcję. Można też przygotować je w większym naczyniu żaroodpornym, na przykład na rodzinny obiad.


 

Składniki


  • filet z piersi kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • cebula
  • mała pietruszka
  • 2 duże ziemniaki
  • mały por
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • łyżka ketchupu
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • ulubiona przyprawa do kurczaka

 Wykonanie


Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, por w cienkie półplasterki, marchewkę oraz pietruszkę obieramy a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę razem z porem, następnie dodajemy marchewkę i pietruszkę. Smażymy, dodajemy przecier pomidorowy oraz ketchup.  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy, smażymy do momentu aż warzywa zmiękną.  

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, na pół miękko. Następnie studzimy je, obieramy i kroimy w plasterki. Pieczarki kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą. Filet z piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, a następnie smażymy mięso na rozgrzanym oleju, doprawiamy przyprawą do kurczaka. 
Przygotowujemy żaroodporne naczynia do zapiekania. U mnie są dwa małe. Ale jeżeli powiększycie ilość składników, zapiekankę możecie przygotować w jednym dużym naczyniu.

Składniki układamy warstwami. Na spodzie kładziemy pokrojone w plasterki ziemniaki. Delikatnie posypujemy je solą oraz pieprzem. Następnie wykładamy mięso z piersi kurczaka. Kolejna warstwa to usmażone wcześniej pieczarki oraz posypane solą oraz pieprzem ziemniaki. Na wierzch układamy usmażone warzywa. Całość posypujemy tartym serem.


Naczynia przykrywamy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około godzinę. Jeżeli zapiekankę przygotowywać będziecie w większym naczyniu, wtedy czas pieczenia należy wydłużyć o około 30 minut.







Smacznego :) 




sobota, 7 września 2013

Pizza Marty

Miał być wpis o kurczaku w cytrynie oraz białym winie. Jednak w ostatniej chwili zmieniłam zdanie. Doszłam do wniosku, że muszę się z wami podzielić przepisem na pizzę, która dziś powstała w mojej kuchni. Krótko mówiąc - zrobiła furorę. Grube ciasto, masa sera oraz ulubionych dodatków. Polecam :)



Składniki (blacha 32×28)

  • 4 szklanki mąki
  • szklanka ciepłej wody
  • 1/4 szklanki mleka
  • łyżka soli
  • łyżka cukru
  • opakowanie suchych drożdży
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • salami (około 50 g)
  • kilka plastrów ulubionej szynki
  • pół czerwonej papryki (pokrojonej w kostkę)
  • 250 g startego żółtego sera
  • 6 łyżek ketchupu

Wykonanie


Do miski wsypujemy drożdże, sól, cukier, wlewamy mleko. Dodajemy ciepłą wodą. Odstawiamy na około pięć minut. Następnie dodajemy olej oraz przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto około 15 minut, aż będzie gładkie. Blachę smarujemy olejem, wylepiamy ciastem.
Ciasto smarujemy cienką warstwą ketchupu (chyba, że wolicie inny sos pomidorowy), następnie posypujemy połową startego sera, układamy salami, szynkę oraz czerwoną paprykę. Całość posypujemy pozostałym żółtym serem.
Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.





Smacznego :)

wtorek, 3 września 2013

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

Kupiłam w sobotę na rynku pyszne, słodkie śliwki i od razu po powrocie do domu zabrałam się za pieczenie ciasta z ich dodatkiem. Szybkie, proste, po prostu musi się udać. Polecam, szczególnie tym, którzy nie mają zbyt wiele czasu na pieczenie.




Składniki


  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 200-250 ml jogurtu naturalnego
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 500 g śliwek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie

 

Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej sodę, proszek do pieczenia oraz cukier, mieszamy. Do naczynia wbijamy jajka, następnie dodajemy jogurt oraz olej. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki, do połączenia składników. Śliwki kroimy na pół, wyjmujemy z nich pestki.

Formę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto na blachę, następnie na wierzchu układamy śliwki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 50-60 minut.






 Smacznego :)

poniedziałek, 2 września 2013

Udka z kurczaka z suszonymi pomidorami

Pogoda za oknem krótko mówiąc fatalna. W sam raz na siedzenie pod ciepłą kołderką z kubkiem ciepłej herbaty. Dla osób, które nie mają pomysłu na jutrzejszy obiad proponuję udka z kurczaka z dodatkiem suszonych pomidorów.



Składniki


  • 3-4 udka z kurczaka
  • por
  • 2 cebule
  • 50-60 g suszonych pomidorów
  • olej do smażenia
  • łyżeczka ziół dalmatyńskich
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • szklanka bulionu  
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz


Wykonanie 


Udka z kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie z mięsa ściągamy skórkę. Oprószamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kawałki mięsa na złoty kolor.
Cebulę i suszone pomidory kroimy w kostkę, a pora w cienkie plasterki. Cebulę podsmażamy na oleju, następnie dodajemy pora, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką. Smażymy około 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy suszone pomidory oraz bazylię i zioła dalmatyńskie.  Wlewamy ciepły bulion. Gotujemy wszystko około 5 minut.
Usmażone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch układamy udka z kurczaka. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15 minut.



Smacznego :)
Zapraszam do wypróbowania przepisu :)