środa, 30 stycznia 2013

Ciasto śmietankowo-kajmakowe

Długo zastanawiałam się nad założeniem tego bloga. Skłoniła mnie jednak do tego nieudana współpraca ze studencką gazetą... Jednak, co najważniejsze kocham zarówno gotowanie, jak i swoje studia, czyli dziennikarstwo, a blog to idealny sposób, aby to razem połączyć.

 

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • półtorej szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubijamy z cukrem około 10 minut, do momentu, aż na powierzchni masy pojawią się bąbelki z powietrzem. Obie mąki przesiewamy przez sito, dodajemy proszek do pieczenia, a następnie mieszamy. Suche składniki powoli dodajemy do ubitych jajek. ubijamy, aż składniki dokładnie się połączą. Pieczemy 30-40 minut w temperaturze około 170 stopni.

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • puszka masy krówkowej - kajmak
Serek mascarpone i masę krówkową o smaku kajmakowym łączymy ze sobą za pomocą miksera.

Dodatkowo:

  • krem śmietankowy albo cytrynowy - z paczki
Krem przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.

Wykonanie:

Ostudzony biszkopt kroimy na dwa równe blaty. Pierwszy blat smarujemy  kremem śmietankowym (lub cytrynowym). Zostawiamy mniej więcej 1/4 kremu do posmarowania kolejnego blatu. Następnie ostrożnie nakładamy połowę kremu krówkowego, przykrywamy drugim blatem ciasta. Wierzch smarujemy pozostałym kremem śmietankowym (lub cytrynowym), następnie nakładamy resztę kremu krówkowego i rozprowadzamy go po biszkopcie.Tak przygotowane ciasto można posypać orzechami albo migdałami.
Smacznego!

 

3 komentarze :

  1. Ciasto jadłam - przepyszne! Powodzenia w prowadzeniu bloga, będę odwiedzać Cię regularnie, choć nie będę pewnie mogła spróbować Twoich wypieków :(



    Sandra

    OdpowiedzUsuń
  2. ale się cieszę! kibicuję:) przepis z pewnością wypróbuję!
    jeeeeeeeeeeeee Marta SUPER!

    OdpowiedzUsuń
  3. No w końcu to raz :) A dwa, że jadłabym :) nie masz do oddania jakiegoś kawałka ? :)

    OdpowiedzUsuń