Długo zastanawiałam się nad założeniem tego bloga. Skłoniła mnie jednak do tego nieudana współpraca ze studencką gazetą... Jednak, co najważniejsze kocham zarówno gotowanie, jak i swoje studia, czyli dziennikarstwo, a blog to idealny sposób, aby to razem połączyć.
Biszkopt:
- 5 jajek
- półtorej szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubijamy z cukrem około 10 minut, do momentu, aż na powierzchni masy pojawią się bąbelki z powietrzem. Obie mąki przesiewamy przez sito, dodajemy proszek do pieczenia, a następnie mieszamy. Suche składniki powoli dodajemy do ubitych jajek. ubijamy, aż składniki dokładnie się połączą. Pieczemy 30-40 minut w temperaturze około 170 stopni.
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- puszka masy krówkowej - kajmak
Serek mascarpone i masę krówkową o smaku kajmakowym łączymy ze sobą za pomocą miksera.
Dodatkowo:
- krem śmietankowy albo cytrynowy - z paczki
Krem przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Wykonanie:
Ostudzony biszkopt kroimy na dwa równe blaty. Pierwszy blat smarujemy kremem śmietankowym (lub cytrynowym). Zostawiamy mniej więcej 1/4 kremu do posmarowania kolejnego blatu. Następnie ostrożnie nakładamy połowę kremu krówkowego, przykrywamy drugim blatem ciasta. Wierzch smarujemy pozostałym kremem śmietankowym (lub cytrynowym), następnie nakładamy resztę kremu krówkowego i rozprowadzamy go po biszkopcie.Tak przygotowane ciasto można posypać orzechami albo migdałami.
Smacznego!
Ciasto jadłam - przepyszne! Powodzenia w prowadzeniu bloga, będę odwiedzać Cię regularnie, choć nie będę pewnie mogła spróbować Twoich wypieków :(
OdpowiedzUsuńSandra
ale się cieszę! kibicuję:) przepis z pewnością wypróbuję!
OdpowiedzUsuńjeeeeeeeeeeeee Marta SUPER!
No w końcu to raz :) A dwa, że jadłabym :) nie masz do oddania jakiegoś kawałka ? :)
OdpowiedzUsuń