Powstania tej surówki zdaniem historyków kulinarnych należy dopatrywać się już w czasach rzymskich. Jej podstawą jest zawsze surowa biała kapusta. Dodatki do niej ciągle ewoluują, w zależności od upodobań kucharzy. Dziś przedstawiam Wam moją ulubioną wersję tej popularnej surówki.
Składniki
- mała główka białej kapusty
- 2-3 marchewki
- średnia cebula
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki mleka
- pół szklanki majonezu
- pół łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
Marchewki obieramy, następnie wraz z kapustą trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulą kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa mieszamy. W miseczce mieszamy cukier puder, majonez, mleko, sok z cytryny, ocet, sól oraz pieprz. Tak przygotowany sos dodajemy do wcześniej przygotowanych warzyw, dokładnie mieszamy. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz