A dziś przepis na danie wymyślone w 1904 roku. W sam raz dla naszych mężczyzn. Troszkę warzyw, duży kotlet z wołowiny, to coś co panowie lubią najbardziej. A to moja wersja hamburgera :)
Składniki (na 4 hamburgery)
- 600 dag mielonej wołowiny
- 4 pszenne bułki
- sos czosnkowy (u mnie domowej roboty)
- duży pomidor bez skórki
- 8 liści sałaty
- 4 ogórki korniszone
- olej lub oliwa do smażenia
- łyżeczka cukru
- 2 cebule
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 2 łyżki musztardy Dijon
- sól
- pieprz
- odrobina wody
- 4 rzodkiewki
- 8 plasterków świeżego ogórka
Wykonanie
Do mielonego mięsa wołowego dodajemy sos Worcestershire, musztardę Dijon oraz sól i pieprz do smaku, a także odrobinę wody. Ciasto wyrabiamy szybkimi ruchami. Mięso dzielimy na cztery części, następnie formujemy burgery.
Ogórki, rzodkiewki i pomidora kroimy w plasterki. Cebule kroimy w piórka, następnie podsmażamy ją razem z cukrem na oleju.
Burgery smażymy na rozgrzanym oleju lub oliwie około 4 minuty na każdej stronie.
Bułki kroimy na pół, podpiekamy chwilę w piekarniku. Spód oraz górę bułki smarujemy sosem czosnkowym. Na spodzie układamy dwa liście sałaty, następnie usmażone wcześniej mięso, pomidory, ogórki, rzodkiewki oraz usmażoną cebulę. Przykrywamy górą bułki. I gotowe.
Małonek to chyba będzie wniebowzięty jak skorzystam z przepisu :D
OdpowiedzUsuń