Miękka i soczysta rybka zapiekana w śmietanowo-serowym sosie z dodatkiem świeżej pietruszki. Zaletą tego dania jest szybki czas przygotowania, zaledwie pół godziny. A efekt, jak dla mnie, świetny. Rybkę podawać możemy z bagietką - tak było tym razem u mnie. Jednakże bardzo dobrze smakuje również z ryżem.
Składniki
- 4 kawałki łososia
- sól
- 400 g śmietany 18 %
- 250 g jogurtu naturalnego
- świeża pietruszka
- 250 - 300 g żółtego sera
Wykonanie
Łososia oprószamy solą ze wszystkich stron. Wkładamy go do naczynia żaroodpornego i zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy sos. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. W naczyniu mieszamy osiemnastoprocentową śmietankę, jogurt naturalny, starty ser oraz dwie łyżki posiekanej pietruszki.
Po dwudziestu minutach rybę wyjmujemy z piekarnika. Polewamy przygotowanym wcześniej sosem. Zapiekamy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz