środa, 24 kwietnia 2013

Tort z Milky Way

Czyli urodzinowy tort dla Kamila

Inspirację do tego wypieku zaczerpnęłam z cudownego bloga Doroty (tutaj). Najbardziej zadziwił mnie fakt, że biszkoptem trzeba rzucić o podłogę. Podeszłam do tego troszeczkę sceptycznie. Jednak biszkopt wyszedł po prostu wspaniały.

Najlepiej jeżeli przygotowywanie tortu rozpoczniemy dzień wcześniej, upieczemy biszkopt, a także przygotować krem, którym przełożymy tort.


 
 

Biszkopt

  • 6 jajek
  • niepełna szklanka cukru
  • 3/4 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki i 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka oddzielamy od żółtek, następnie ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodajemy cukier, dalej ubijając. Następnie dodajemy żółtka, jedno po drugim, nadal ubijamy. Obie mąki mieszamy, następnie przesiewamy i delikatnie dodajemy do ciasta. mieszamy szpatułką. Tortownicę o średnicy 23-24 centymetry wykładamy papierem. Jednak papierem wykładamy tylko spód, boków nie wykładamy niczym. Do formy przekładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160-170 stopni około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika. Wraz z formą upuszczamy je z wysokości około 60 centymetrów na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z piekarnika.
 
Boki biszkoptu odkroić nożykiem od formy kiedy biszkopt już będzie wystudzony. Biszkopt przekroić na trzy blaty.
 

Masa z batoników Milky Way

  • 700 ml śmietany kremówki 36%
  • 6 batoników Milky Way
Śmietanę kremówkę przelewamy do garnka. Następnie wrzucamy do niej pocięte na kawałki batoniki. Podgrzewamy na małym ogniu, aż batoniki się rozpuszczą. Należy uważać, aby nie dopuścić do wrzenia. Jeżeli batoniki nie rozpuszczą się do końca, można przetrzeć wszystko przez sitko.
 
Masę studzimy. Przykrywamy folią, wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia mikserem ubijamy masę. Nie zdejmujemy powstałego przez noc kożucha.
 

Dodatkowo do tortu będziemy potrzebować

  • duża puszkę brzoskwiń
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • orzechy włoskie do dekoracji
Brzoskwinie odsączamy z syropu. Syrop zachowujemy. Połowę brzoskwiń kroimy w kostkę, następnie dodajemy do  kremy z Milky Way. Śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, dokładnie mieszamy szpatułką.
 
Przygotowujemy poncz. Szklankę syropu z brzoskwiń mieszamy z 1/3 szklanki wody.
 

Wykonanie tortu

Jeden z blatów kładziemy na paterze. Nasączamy go 1/2 szklanki ponczu. Następnie wykładamy połowę kremu z Milky Way, kładziemy kolejny blat ciasta, nasączamy go 1/2 szklanki ponczu. Wykładamy pozostałą część masy. Przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Nasączmy pozostałą częścią ponczu.
 
Tort chłodzimy w lodówce. Następnie wierzch oraz boki smarujemy masą z kremówki i mascarpone. Boki ciasta obkładamy orzechami włoskimi. Na wierzchu tortu układamy pozostałe brzoskwinie pokrojone w plasterki. Tort chłodzimy.
 
 
 
 
 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz