czwartek, 4 lipca 2013

Indyk w ziołowej marynacie podawany z rozmarynowymi ziemniaczkami

W Szkocji po deszczowym poranku przyszedł czas na słoneczne przedpołudnie. Pogoda śliczna, aż chce się gotować. W kuchni prawie już gotowy czeka farsz do dzisiejszego obiadu (bolognese w cieście), przepis już w krótce znajdzie się na blogu. A tym czasem mam dla was inną obiadową propozycję - na indyka.  



Składniki (dla 2 osób)

Mięso 

  • 2 nogi z indyka 
  • 1/2 łyżeczki kolendry 
  • 1/2 łyżeczki majeranku 
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu 
  • 1/2 łyżeczki tymianku 
  • 1/2 łyżeczki lubczyku 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu 
  • 2-3 łyżki oliwy 

Ziemniaczki 

  • 10-15 młodych ziemniaków 
  • półtorej łyżki rozmarynu 
  • 2 łyżki oliwy 

Wykonanie 


Zaczynamy od przygotowania marynaty. W naczyniu mieszamy kolendrę, majeranek, rozmaryn, tymianek, lubczyk oraz sól i pieprz. Dodajemy oliwę. Dokładnie mieszamy. Następnie za pomocą pędzelka pokrywamy marynatą mięso. Indyka wkładamy do naczynia, wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. 
Następnie mięso wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym to temperatury 200 stopni około godzinę. Po tym czasie rozcinamy rękaw, mieso pozostawiamy jeszcze na 15 minut w piekarniku, aby się przyrumieniło. 

Młode ziemniaki dokładnie myjemy, możemy to zrobić za pomocą szczoteczki. Następnie osuszamy je, spryskujemy oliwą, posypujemy rozmarynem. Dokładnie mieszamy. Ziemniaki przekładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 20 stopni około 40-50 minut. Od czasu do czasu sprawdzamy je, ponieważ może się okazać, że będą potrzebowały mniej czasu na upieczenie. 



A w Szkocji, jak to w Szkocji, po deszczu zawsze wychodzi słońce :) 






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz