wtorek, 16 lipca 2013

Piersi z kurczaka w liściach cykorii

Z racji tego, że obecnie spędzam wakacje w Szkocji, nie bardzo mam czas na dodawanie nowych postów. Dziś szybki post i przepyszne danie. Zapraszam :)


Składniki


  • 2 filety z piersi kurczaka
  • główka cykorii 
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej 
  • 2 liście laurowe 
  • 4 łyżeczki naturalnego twarożku (typu Philadelphia) 
  • pieprz
  • sól
  • granulowany czosnek 
  • oliwa z oliwek 

Wykonanie 

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, smarujemy oliwą. Następnie mięso przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz słodką papryką. Z cykorii odzielamy największe liście, a następnie "budujemy" z nich łódeczki. Każda powinna się składać z 4 listków.

Na liście cykorii nakładamy po 2 łyżeczki kremowego twarożku, następnie kładziemy filet z piersi kurczaka, liść laurowy. Całość owijamy plasterkiem szynki parmeńskiej.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, układamy w nim mięso. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni.






Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz