Ostatnio nie za bardzo miałam czas na prowadzenie bloga, ale już dziś wracam do was z nowy przepisem i jeszcze kilkoma w zanadrzu. Proponuję wam kotlety wykonane z karkówki, wcześniej moczonej w mleku. Mięso jest bardzo miękkie, rozpływające się w ustach. Mleko nadaje mu kruchości. A jeszcze w tym tygodniu zaprezentuję wam szynkowar, który dziś dotarł do mnie pocztą.
Składniki
- 4 plastry karkówki (około 1,5 cm każdy)
- mleko
- cebula
- sól
- pieprz
- jajko
- bułka tarta
- smalec do smażenia
Wykonanie
Plastry karkówki rozbijamy na kotlety. Cebulę kroimy w piórka. Kotlety z karkówki oprószamy solą oraz pieprzem. Wkładamy je do pojemnika, wsypujemy cebulę, całość zalewamy mlekiem. Wstawiamy wszystko do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie moczymy kotlety w rozmąconym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy smalec, a następnie obsmażamy kotlety z każdej strony na złoty kolor. Podajemy z ulubioną surówką.
Smacznego :)
Pyszne :)
OdpowiedzUsuń