Jesień ma jeden plus - piękne polskie czerwone jabłka, winogrona i inne sezonowe owoce, które możemy kupić na straganach. I cudne ciasta, które można przygotować z ich dodatkiem. Dziś ciasto na osłodę kończących się studenckich wakacji. Pyszne, mięciutkie, z dodatkiem słodkich jabłek oraz cynamonu. Godne polecenia.
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 2 jajka
- łyżeczka startej skórki z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek mleka
- szczypta soli
- masło do smarownia formy
- 75 g miękkiego masła
- 75 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 150 g mąki
- 500 g jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka cynamonu
Wykonanie
Ciasto. Masło miksujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka i sól, dalej miksując. Dodajemy skórkę z cytryny. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do przygotowanej wcześniej masy. Wlewamy mleko. Całość dokładnie miksujemy, na jednolitą masę.Kruszonka. Masło mieszamy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodajemy przesianą mąkę. Kruszonkę wyrabiamy palcami.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, a następnie owoce kroimy w plasterki. Jabłka mieszamy z sokiem z cytryny.
Tortownicę o średnicy 25 centymetrów smarujemy masłem, a następnie wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto do formy, na wierzchu układamy jabłka, posypujemy je cynamonem, a następnie wykładamy kruszonkę. Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.
Fajne. Proste, ale wygląda przesmacznie. I jak się nie skusić? :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam w te chłodne wieczory połączenie jabłek z cynamonem:)
OdpowiedzUsuń...z kruszonką pychotka :) Takie ciasta typowo jabułkowe kojarzą mi się w wyłączności z piękną jesienią :)
OdpowiedzUsuń