wtorek, 1 października 2013

Jesienne ciasto z jabłkami oraz cynamonem

Jesień ma jeden plus - piękne polskie czerwone jabłka, winogrona i inne sezonowe owoce, które możemy kupić na straganach. I cudne ciasta, które można przygotować z ich dodatkiem. Dziś ciasto na osłodę kończących się studenckich wakacji. Pyszne, mięciutkie, z dodatkiem słodkich jabłek oraz cynamonu. Godne polecenia.

Składniki 


  • 200 g mąki pszennej 
  • 100 g masła 
  • 100 g cukru 
  • 16 g cukru waniliowego 
  • 2 jajka 
  • łyżeczka startej skórki z cytryny 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek mleka 
  • szczypta soli
  • masło do smarownia formy 
Kruszonka
  • 75 g miękkiego masła 
  • 75 g cukru 
  • 16 g cukru waniliowego
  • 150 g mąki 
Dodatkowo
  • 500 g jabłek 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • łyżeczka cynamonu 

Wykonanie

Ciasto. Masło miksujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka i sól, dalej miksując. Dodajemy skórkę z cytryny. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do przygotowanej wcześniej masy. Wlewamy mleko. Całość dokładnie miksujemy, na jednolitą masę.

Kruszonka. Masło mieszamy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodajemy przesianą mąkę. Kruszonkę wyrabiamy palcami.

Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, a następnie owoce kroimy w plasterki. Jabłka mieszamy z sokiem z cytryny.

Tortownicę o średnicy 25 centymetrów smarujemy masłem, a następnie wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto do formy, na wierzchu układamy jabłka, posypujemy je cynamonem, a następnie wykładamy kruszonkę. Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.











Smacznego :) 


3 komentarze :

  1. Fajne. Proste, ale wygląda przesmacznie. I jak się nie skusić? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam w te chłodne wieczory połączenie jabłek z cynamonem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ...z kruszonką pychotka :) Takie ciasta typowo jabułkowe kojarzą mi się w wyłączności z piękną jesienią :)

    OdpowiedzUsuń