wtorek, 22 października 2013

Udka z kurczaka w sosie pomidorowo-paprykowym

Kolejny wpis po krótkiej przerwie. Mam masę gotowych zdjęć, pomysłów, przepisów, jednakże jest jedno ale... Nie bardzo mam czas, żeby to wszystko spisać i regularnie dodawać na bloga. Postaram się jednak zmobilizować. Dziś proponuję wam przepis na szybki obiad, który właściwie robi się prawie sam. Idealne danie dla zabieganych.


Składniki 



  • 4 udka z kurczaka 
  • 2 papryki (żółta oraz czerwona) 
  • 2 średnie cebule
  • 2 puszki pomidorów lub 4 świeże pomidory 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2-3 łyżeczki słodkiej papryki
  • szklanka wody 
  • szczypta pieprzu cayenne 
  • sól 
  • pieprz
  • olej do smażenia 

Wykonanie 



Udka z kurczaka myjemy, osuszamy, delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem. Następnie obsmażamy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na oleju. Dodajemy do udek z kurczaka, wlewamy wodę, dodajemy posiekane drobno ząbki czosnku, pomidory z puszki (lub drobno pokrojone świeże pomidory) oraz przyprawy. Wszystko razem dusimy około 40 minut. Po tym czasie do mięsa dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Dusimy jeszcze około 10 minut. Doprawiamy. 





Smacznego! 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz