piątek, 14 lutego 2014

Brownie z masą kajmakową

Dawno mnie tu nie było, za co gorąco przepraszam. Studia oraz sesja, która na szczęście się już skończyła pochłaniają bardzo dużo czasu. Jednak już wracam na bloga wraz z nowymi przepisami i pomysłami. Na dobry początek mam dla Was brownie z  masą kajmakową. Inspirację zaczerpnęłam ze strony Davida Lebovitza. Udanych Walentynek Kochani!


Składniki

  • 170 g masła
  • 5 jajek
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 270 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • puszka masy kajmakowej

Wykonanie

W garnku roztapiamy masło. Czekoladę siekamy, wrzucamy do roztopionego, gorącego masła. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Garnek zdejmujemy z palnika, dodajemy kakao, dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do misy miksera, dodajemy jajka. Miksujemy. Następnie dodajemy cukier oraz przesianą mąkę. Dokładnie miksujemy.
Formę o wymiarach 31x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej połowę ciasta, a następnie smarujemy ją 2 łyżkami masy kajmakowej. Wykładamy resztę ciasta, a na niej rozsmarowujemy pozostałą masę kajmakową.
Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Cudownie smakuje z filiżanką kawy lub kubkiem mleka.






Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz