O wyższości domowej wędliny nad taką zakupioną w sklepie nie trzeba dużo mówić. Dziś kolejny wyrób z szynkowara: domowa wędlina z piersi kurczaka oraz wieprzowej łopatki. Jak dla mnie jest świetna, doskonale przyprawiona.
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 500 g łopatki wieprzowej
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki soli peklującej
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 2-3 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie
Łopatkę wieprzową mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Łopatkę oraz piersi z kurczaka wkładamy do naczynia, dodajemy przyprawy, mód oraz żelatynę. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. W szynkowarze umieszczamy woreczek, a w nim wyrobioną wcześniej masę. Szynkowar zamykamy , a następnie wkładamy go do lodówki na co najmniej 24 godziny. Po tym czasie umieszczamy do w garnku w wodą. Gotujemy około dwie godziny w temperaturze 80 stopni. Po gotowaniu czekamy, aż całosć wystygnie, po czym znów umieszczamy szynkowar w lodówce na kolejne 24 godziny. Po tym czasie wędlina gotowa jest do spożycia.
Świetny przepis! Na pewno ta wędlinka zagości na moim świątecznym stole. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń