Tym razem czas na pyszną zupkę. Przepis jest bardzo prosty, a jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. W sam raz dla zabieganych. A już niedługo na blogu pojawią się nowe przepisy na domowe wędliny.
Składniki (na 4 porcje)
- 2-3 pory (w zależności od ich wielkości)
- mała cebula
- 1,5 litra bulionu
- 300 g serka topionego
- łyżka masła
- pół szklanki mleka
- sól
- pieprz
Opcjonalnie
- kilka plasterków ulubionej szynki
- 4 łyżki startego na tarce o grubych oczkach żółtego sera
Wykonanie
Od porów odcinamy zielone części, białe dokładnie myjemy, a następnie kroimy w cienie półplasterki. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Warzywa podsmażamy delikatnie na maśle. Następnie przekładamy je do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy około dwadzieścia minut. Dodajemy serek topiony. Aby łatwiej się rozpuścił możemy pokroić go w kostkę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia serka. Wlewamy mleko. Mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Podajemy z szynką pokrojoną w paseczki oraz żółtym serem albo z ulubionym pieczywem.
Smacznego :)
Nigdy nie dodawałam mleka do zupy porowej, aż muszę wypróbować, bo Twoja wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJa dodałam mleko, ale zamiast niego może być śmietana.
Usuńwyszła pyszna! :) dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń