niedziela, 23 lutego 2014

Zupa porowa z serkiem topionym

Tym razem czas na pyszną zupkę. Przepis jest bardzo prosty, a jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. W sam raz dla zabieganych. A już niedługo na blogu pojawią się nowe przepisy na domowe wędliny.



Składniki (na 4 porcje)

  • 2-3 pory (w zależności od ich wielkości) 
  • mała cebula 
  • 1,5 litra bulionu
  • 300 g serka topionego 
  • łyżka masła 
  • pół szklanki mleka 
  • sól 
  • pieprz 
Opcjonalnie 
  • kilka plasterków ulubionej szynki 
  • 4 łyżki startego na tarce o grubych oczkach żółtego sera 

Wykonanie 

 

Od porów odcinamy zielone części, białe dokładnie myjemy, a następnie kroimy w cienie półplasterki. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Warzywa podsmażamy delikatnie na maśle. Następnie przekładamy je do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy około dwadzieścia minut. Dodajemy serek topiony. Aby łatwiej się rozpuścił możemy pokroić go w kostkę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia serka. Wlewamy mleko. Mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. 

Podajemy z szynką pokrojoną w paseczki oraz żółtym serem albo z ulubionym pieczywem. 

 

Smacznego :)

3 komentarze :

  1. Nigdy nie dodawałam mleka do zupy porowej, aż muszę wypróbować, bo Twoja wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Excellent dish24 lutego 2014 17:22

      Ja dodałam mleko, ale zamiast niego może być śmietana.

      Usuń
  2. wyszła pyszna! :) dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń