wtorek, 4 marca 2014

Schab suszony z pończochy

Dziś mam dla Was kolejny przepis na domową wędlinę. Przy minimalnym nakładzie pracy i odrobinie cierpliwości po kilku dniach otrzymujemy pyszny dodatek do kanapek lub idealną przekąskę.



Składniki 

  • kilogram schabu 
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 1/3 szklanki soli 
  • 2 łyżki majeranku 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki 
  • łyżeczka pieprzu 

Wykonanie 

 

Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy.  Następnie nacieramy ze wszystkich stron cukrem. Mięso wkładamy do metalowej foremki, przykrywamy folią aluminiową. Foremkę wkładamy na 36 godzin do lodówki.

Po tym czasie mięso wyjmujemy, dokładnie myjemy schab oraz foremkę. Osuszamy. Następnie mięso nacieramy solą. Wkładamy do metalowej foremki, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na kolejne 36 godzin. 

Schab wyjmujemy, dokładnie obmywamy z soli. Osuszamy, a następnie nacieramy przyprawami: majerankiem, przepuszczonymi przez praskę ząbkami czosnku, ostrą papryką oraz pieprzem. Mięso wkładamy do pończochy, zawiązujemy. Wieszamy w ciepłym, przewiewnym miejscu na 5-7 dni.






Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz