poniedziałek, 24 marca 2014

Muffiny z dodatkiem kokosowych wafelków

Odrobina słodyczy na zakończenie tego deszczowego i pochmurnego dnia. Szybkie w przygotowaniu muffiny z dodatkiem kokosowych wafelków Princessa. Jak najbardziej polecam :)




Składniki 


  • 300 g mąki pszennej 
  • 150 g cukru 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • pół łyżeczki soli
  • jajko
  • białko 
  • 150 ml mleka 
  • 200 ml oleju 
  • skórka z 2 cytryn 
  • sok z 1 cytryny 
  • około 80 g kokosowym wafelków (u mnie kokosowa princessa) 

Wykonanie  

 

Batoniki trzemy na tarce o grubych oczkach. Przygotowujemy dwa naczynia. W jednym mieszamy składniki suche: przesianą mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. W drugim: jajko, białko, mleko, olej oraz skórkę i sok z cytryny. Następnie mieszamy zawartość obu naczyń do połączenia składników. Dodajemy starte kokosowe batoniki, mieszamy.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Następnie napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w 200 stopniach około 25-30 minut do tak zwanego suchego patyczka.




Smacznego :)

4 komentarze :