Składniki
- 1 kg filetu z piersi kurczaka
- 6 pieczarek
- pół czerwonej papryki
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki bazylii
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli peklującej
- łyżeczka płatków czerwonej papryki
- łyżeczka płatków zielonej papryki
- 1/3 szklanki wody
Wykonanie
Pół kilograma piersi z kurczaka kroimy w kostkę (około 1 cm), pozostałe mięso mielmy w maszynce do mielenia. Pieczarki kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy, a następnie kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą, solą peklującą, pieprzem, oregano, bazylią. Dodajemy płatki czerwonej oraz zielonej papryki, wlewamy wodę. Dokładnie mieszamy.
Mięso przekładamy do szynkowaru. Wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie szynkowar umieszczamy w garnku, zalewamy wodą (co najmniej do 3/4 wysokości). Gotujemy około półtorej godziny w 90 stopniach.
Szynkowar wyciągamy, studzimy, wkładamy na lodówki na około 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy gotową szynkę z szynkowara.
Smacznego :)
mniam :)
OdpowiedzUsuń