piątek, 21 marca 2014

Szynka z kurczaka o smaku pizzy

Dziś mam dla Was kolejny przepis na domową wędlinę prosto z szynkowara. W smaku rzeczywiście odrobinę przypomina pizzę. Jest to chyba zasługa pieczarek oraz papryki.



Składniki

  • 1 kg filetu z piersi kurczaka 
  • 6 pieczarek
  • pół czerwonej papryki 
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki bazylii 
  • 2 łyżeczki soli 
  • łyżeczka pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli peklującej 
  • łyżeczka płatków czerwonej papryki 
  • łyżeczka płatków zielonej papryki 
  • 1/3 szklanki wody 

 

Wykonanie 


Pół kilograma piersi z kurczaka kroimy w kostkę (około 1 cm), pozostałe mięso mielmy w maszynce do mielenia. Pieczarki kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy, a następnie kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą, solą peklującą, pieprzem, oregano, bazylią. Dodajemy płatki czerwonej oraz zielonej papryki, wlewamy wodę. Dokładnie mieszamy. 

Mięso przekładamy do szynkowaru. Wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie  szynkowar umieszczamy w garnku, zalewamy wodą (co najmniej do 3/4 wysokości). Gotujemy około półtorej godziny w 90 stopniach. 

Szynkowar wyciągamy, studzimy, wkładamy na lodówki na około 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy gotową szynkę z szynkowara. 


Smacznego :)

1 komentarz :