poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Babka cytrynowo-limonkowa z 7 up

Święta coraz bliżej, związku z tym mam dziś dla was przepis na babkę cytrynową z dodatkiem napoju 7 up. Babka jest lekka, wyczuwalna jest oczywiście nutka cytryny i skórki cytrynowej, oblana gęstym lukrem, jak dla mnie idealna.



Składniki

  • około 400 g mąki pszennej 
  • 250-300 g cukru 
  • 5 jajek 
  • 170 g miękkiego masła 
  • 200 ml 7 up'a
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia 
  • skórka z cytryny 
  • sok z połowy limonki 
  • sok z połowy cytryny 
Lukier
  • półtorej szklanki cukru pudru 
  • 3-4 łyżki gorącej wody 

Wykonanie 


Masło kroimy w kostkę, dodajemy do niego cukier. Następnie ubijemy mikserem przez około 15 minut. Dodajemy sok z cytryny oraz limonki, a także skórkę z cytryny. Miksujemy. Dodajemy jajka, po każdym miksując do połączenia składników.

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo do wcześniej ubitej masy na zmianę z napojem 7 up. 

Foremkę o wymiarach (12x31cm) smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą lub kasza manną. Wlewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około godzinę.

Do cukry pudru stopniowo dodajemy gorącą wodę, mieszamy. Lukrujemy wystudzoną babkę.



Smacznego :)

Inspiracja: Gotowanie cieszy

1 komentarz :