Święta coraz bliżej, związku z tym mam dziś dla was przepis na babkę cytrynową z dodatkiem napoju 7 up. Babka jest lekka, wyczuwalna jest oczywiście nutka cytryny i skórki cytrynowej, oblana gęstym lukrem, jak dla mnie idealna.
Składniki
- około 400 g mąki pszennej
- 250-300 g cukru
- 5 jajek
- 170 g miękkiego masła
- 200 ml 7 up'a
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z cytryny
- sok z połowy limonki
- sok z połowy cytryny
- półtorej szklanki cukru pudru
- 3-4 łyżki gorącej wody
Wykonanie
Masło kroimy w kostkę, dodajemy do niego cukier. Następnie ubijemy mikserem przez około 15 minut. Dodajemy sok z cytryny oraz limonki, a także skórkę z cytryny. Miksujemy. Dodajemy jajka, po każdym miksując do połączenia składników.
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo do wcześniej ubitej masy na zmianę z napojem 7 up.
Foremkę o wymiarach (12x31cm) smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą lub kasza manną. Wlewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około godzinę.
Do cukry pudru stopniowo dodajemy gorącą wodę, mieszamy. Lukrujemy wystudzoną babkę.
Smacznego :)
Inspiracja: Gotowanie cieszy
Coś dla mnie! Wygląda naprawdę smacznie.
OdpowiedzUsuń