Zapowiadany już wcześniej chleb na sodzie pochodzący prosto z Irlandii. Zamiast drożdży, do jego wypieku, wykorzystuje się sodę oczyszczoną. Na ten tradycyjny chleb składają się: mąka pszenna, sól, soda oraz maślanka. Polecane jest także minimalne wyrabianie ciasta przed pieczeniem. Dzięki sodzie chleb nabiera unikalnego zapachu oraz smaku. Kolejna z jego zalet to bardzo szybkie przygotowywanie, w niecałą godzinę możemy mieć świeży, cieplutki chleb.
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 1/3 szklanki maślanki
- łyżeczka sody
- łyżeczka soli
Wykonanie
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sodę oraz sól. Następnie wlewamy maślankę. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Krótko wyrabiamy, do momentu kiedy ciasto stanie się gładkie oraz elastyczne. Blachę delikatnie smarujemy masłem. Ciasto formujemy w kulę. Z wierzchu nacinamy ciasto nożem, na kształt krzyża. Pieczemy około 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Smacznego :)
Wyglada lepiej niz ze sklepu ��.
OdpowiedzUsuń