Przepis na około 14 babeczek
Składniki na kruche ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- 2 żółtka
- odrobina soli
Dodatkowo
- brzoskwinie z puszki albo świeże
- galaretka pomarańczowa
- pół tabliczki mlecznej czekolady
Wykonanie
Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy żółtka, sól oraz pokrojone w małą kostkę zimne masło. wszystkie składniki szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, a następnie wkładamy je do lodówki na około pół godziny.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość około 3-4mm, wykładamy nim foremki do babeczek. Nakłuwamy je widelcem, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. pieczemy około 20 minut, aż się zarumienią.
Najłatwiej z foremek wyjąć już ostudzone babeczki, wtedy unikniemy ich pokruszenia.
Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, studzimy. Brzoskwinie kroimy w małą kostkę, wkładamy mniej więcej po łyżeczce owoców do każdej z babeczek. Zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała do końca.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie polewamy nią babeczki.
Smacznego :)
Uwielbiam takie małe babeczki nadziane czymś pysznym:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwinna