niedziela, 17 lutego 2013

Poduszeczki z ciasta francuskiego

Lekkie, delikatne, po prostu cudowne... U mnie gościły na walentynkowej kolacji :) Przepis dostałam kilka dni temu od mamy :)  Troszeczkę go zmieniłam. A mamusię serdecznie pozdrawiam :*

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • serek mascarpone
  • 2 serki homogenizowane waniliowe
  • 200 g truskawek
  • 3-4 połówki brzoskwiń z puszki
  • cukier puder do posypania

Wykonanie

Ciasto francuskie kroimy na około 10-12 prostokącików. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 15-20 minut do zarumienienia.

Serek mascarpone oraz serki waniliowe mieszamy łyżką lub za pomocą miksera. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki. Owoce kroimy je w małą kosteczkę, dodajemy do kremu, mieszamy.

Brzoskwinie kroimy w kosteczkę.

Ciasteczka wyjmujemy z piekarnika, po wystudzenie ostrożnie kroimy na pół. Tak, jak bułki. Na spód nakładamy krem, nakładamy trochę brzoskwiń i przykrywamy górą ciasteczka. Przed podaniem obficie obsypujemy cukrem pudrem.



 
 

 
Smacznego :)


1 komentarz :