środa, 27 lutego 2013

Muffiny z czekoladą

Dziś coś w sam raz do popołudniowej lub wieczornej kawy. Babeczki są sprężyste, pełne kawałeczków czekolady. Znikają ze stołu w zawrotnym tempie.
 
 

Składniki

  • około 250 g mąki pszennej
  • łyżka kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • tabliczka białej czekolady
  • 400 g kwaśnej śmietany
  • około 100 g cukru
  • tabliczka mlecznej czekolady (do ozdobienia)
  • migdały w płatkach (do ozdobienia) lub dekoracyjna posypka
  • 80 g masła

 

Wykonanie

Masło roztapiamy. Przygotowujemy dwie miski, w jednej z nich mieszamy mokre składniki: jajka, śmietanę oraz masło. W drugiej z kolei składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cukier, mieszamy. Zawartość obu misek łączymy ze sobą za pomocą miksera lub łyżki. Gorzką oraz białą czekoladę kroimy w bardzo małą kosteczkę, dodajemy do wcześniej przygotowanego ciasta, energicznie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, napełniamy je ciastem, mniej więcej do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około pół godziny, do tzw. suchego patyczka.
 
Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzone babeczki, następnie posypujemy je posiekanymi płatkami migdałowymi.
 
 
 


                                 
 





 
 
 
 
 


1 komentarz :

  1. Super! Bardzo fajnie wyglądają (i zapewne smakują). Idealne na podwieczorek :)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń