Szaszłyki z delikatnym mięsem z indyka to danie w sam raz na obiad. Ich przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu, za to efekt jest wprost wspaniały. Mięso przechodzi aromatem boczku, cebulki i papryki.
Składniki (na 4 sztuki)
- pierś z indyka
- żółta papryka
- 200 g wędzonego boczku
- 4 dymki lub 1 zwykła cebula
- pieprz
- sól
- jajko
- bułka tarta
- 4 patyczki do szaszłyków
- olej do smażenia
Wykonanie
Pierś z indyka kroimy na 4 kawałki, po czym rozbijamy je tak jak kotlety. Mięso przyprawiamy z obu stron pieprzem oraz solą. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, następnie kroimy ją w dużą kostkę.
Dymki kroimy na ćwiartki, a boczek w dużą kostkę.
Na patyczki nabijamy cebulę, boczek, paprykę. I znowu cebulę, boczek itd. Na jeden patyczek powinny wejść po 4 kawałki każdego ze składników. Tak przygotowane szaszłyki owijamy mięsem z indyka.
Następnie zabieramy się za panierowanie. Przygotowujemy dwa talerze, na jeden z nich wysypujemy bułkę tartą, na drugim roztrzepujemy jajko. Szaszłyki obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
Tak przygotowane szaszłyki smażymy do zarumienienia na rozgrzanym oleju.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz