piątek, 1 marca 2013

Roladki z twarożkiem

Co tu mówić, jak dla mnie są wyśmienite. Mięso przechodzi aromatem twarożku oraz czosnku. Nie za ostre, nie za słone, w sam raz na obiad. A co najważniejsze, bardzo proste w przygotowaniu. U mnie podawane zazwyczaj z ryżem i sosem czosnkowym. Szybko stały się ulubionym daniem mojego narzeczonego :) A za przepis dziękuję mamusi :*
 
 

Składniki

  • 2 kawałki piersi z kurczaka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 200 g półtłustego twarogu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • płatki kukurydziane
  • jajko
  • olej do smażenia
 

Wykonanie

Rozbijamy piersi z kurczaka, jak na kotlety. Żeby mięso się nie rozpadało, można włożyć je pomiędzy dwa kawałki foli spożywczej i dopiero wtedy rozbijać. Tak przygotowane płaty mięsa kroimy na pół, aby w sumie wyszły nam cztery kawałki. Piersi oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem.
 
W miseczce ugniatamy widelcem twaróg, dodajemy do niego 2 łyżki jogurtu naturalnego. Dokładnie mieszamy, następnie dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.
 
Tak przygotowany twarożek rozprowadzamy za pomocą łyżki na kotletach z piersi kurczaka. Następnie zwijamy każdy kotlecik w roladkę, spinamy wykałaczką.
 
Roladki obtaczamy w jajku oraz pokruszonych płatkach kukurydzianych. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju około 20 minut.
 
Smacznego!





 
 
 
 
 
 
 
 


1 komentarz :

  1. Prawdziwe białkowe doładowanie ;) Zresztą, bardzo smaczne. Muszę zrobić kiedyś takie roladki.

    OdpowiedzUsuń