Dziś przepis na danie w sam raz na obiad. Z pewnością przypadnie do gustu Waszym mężczyzną :) Karkówka jest mięciutka, przechodzi aromatem ogórków. A sos? Po prostu wyśmienity. U mnie podana była razem z bagietką.
Składniki
- trzy plastry karkówki (1,5 - 2 centymetry każdy)
- 250 g pieczarek
- słoik ogórków korniszonych
- 2 cebule
- 2 łyżki ketchupu
- słoiczek przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- majeranek
- mąka
- olej do smażenia
Wykonanie
Plastry karkówki lekko rozbijamy, oprószamy solą oraz pieprzem, nacieramy majerankiem. Następnie obtaczamy je w mące. Mięso obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Ogórki korniszone kroimy w kosteczkę, pieczarki natomiast w plasterki, cebulki kroimy w piórka. Pieczarki oraz cebulę smażymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Niepełną szklankę soku z ogórków dopełniamy przegotowaną wodą, dodajemy ketchup oraz przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy.
W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, następnie ogórki, pieczarki z cebulą. Wszystko zalewamy przygotowanym wcześniej sosem.
Pieczemy około półtorej godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.
Smacznego :)
Podoba mi się ten przepis...muszę przygotować taką karkówkę...lubimy mięsko:)
OdpowiedzUsuń