U mnie ostatnio babeczkowe szaleństwo. Dziś przepis na muffiny kokosowe z cytrynową nutką. Pięknie wyrastają, a co najważniejsze wyśmienicie smakują :) I oczywiście kolejny plus jeżeli chodzi o babeczki - bardzo szybko się je przygotowuje.
Składniki (na 16 muffinek)
- 300 g mąki pszennej
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- 140 g drobnego cukru do wypieków
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 16 łyżek wiórek kokosowych
- 4 jajka
- 200 ml oleju
- sok i skórka z 4 cytryn
Dodatkowo na polewę
- 2 tabliczki białej czekolady
- trochę wiórek do posypania muffinek
Przygotowujemy dwie miski. W jednej z nich mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz wiórki kokosowe. W drugiej składniki mokre: jajka, olej, sok oraz skórkę z cytryn. Następnie łączymy razem zawartość obu misek, mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami formy. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy nią wystudzone muffinki, następnie posypujemy je odrobiną wiórek kokosowych.
Bardzo smakowite :)
OdpowiedzUsuńI te kolorowe, energetyczne papilotki - podobają mi się ogromnie :)