poniedziałek, 18 marca 2013

Muffiny kokosowe


U mnie ostatnio babeczkowe szaleństwo. Dziś przepis na muffiny kokosowe z cytrynową nutką. Pięknie wyrastają, a co najważniejsze wyśmienicie smakują :) I oczywiście kolejny plus jeżeli chodzi o babeczki -  bardzo szybko się je przygotowuje.

Składniki (na 16 muffinek)

  • 300 g mąki pszennej
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 140 g drobnego cukru do wypieków
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 16 łyżek wiórek kokosowych
  • 4 jajka
  • 200 ml oleju
  • sok i skórka z 4 cytryn

Dodatkowo na polewę

  • 2 tabliczki białej czekolady
  • trochę wiórek do posypania muffinek
Wykonanie

Przygotowujemy dwie miski. W jednej z nich mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz wiórki kokosowe. W drugiej składniki mokre: jajka, olej, sok oraz skórkę z cytryn. Następnie łączymy razem zawartość obu misek, mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami formy. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. 
 
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy nią wystudzone muffinki, następnie posypujemy je odrobiną wiórek kokosowych.

 

 
 


 

1 komentarz :

  1. Bardzo smakowite :)
    I te kolorowe, energetyczne papilotki - podobają mi się ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń