piątek, 22 marca 2013

Muffiny z cynamonem

U mnie ostatnio muffinkowe szaleństwo. Pieczenie ich chyba nigdy mi się nie znudzi. Mają same zalety, szybko się je przygotowuje, każde mają w sobie coś innego, niepowtarzalnego, są wspaniałym dodatkiem do popołudniowej kawy. Tak samo jest z tymi  muffinkami. Są bardzo mięciutkie, puszyste. Wokół nich roztacza się cudowny zapach cynamonu.
 

Składniki (na 10 sztuk)

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 80 ml oleju 
  • 200 ml mleka 
  • jajko
  • 100 g cukru

Wykonanie

W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, gałkę muszkatołową oraz cynamon. W drugim naczyniu łączymy składniki mokre: olej, mleko oraz jajko.
Zawartość obu naczyń łączymy, a następnie mieszamy.
 
Formę do muffinek smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą, a następnie wypełniamy ciastem. Muffiny pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
 

Opcjonalnie

Pół szklanki cukru mieszamy z łyżeczką cynamonu. 50 g masła rozpuszczamy na wolnym ogniu. Górę ciepłych babeczek przez chwilę moczymy w maśle, a następnie obtaczamy je w cukrze z cynamonem.
 
 



 
 
Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz