Dziś mam dla was przepis na szybki i pyszny deser. Tradycyjny eton mess ma swoje korzenie w Anglii, a w jego skład wchodzą bezy, truskawki oraz bita śmietana. W moim deserze mała rewolucja, truskawki zastąpiłam kiwi. A już wkrótce na blogu znajdziecie przepis na sernik z masą kajmakową oraz bananami, a także na pyszne domowe wędlinki. Zapraszam.
Składniki
- 4 sztuki kiwi
- 2 łyżki cukru pudru
- 8-10 średnich bez
- 300 ml śmietany 30% albo 36%
Wykonanie
Kiwi obieramy, a następnie miksujemy albo kroimy na malutkie kawałeczki. Owoce mieszamy z łyżką cukru pudru. Bezy kruszymy. Następnie ubijamy śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru pudru. W pucharkach lub szklaneczkach układamy warstwami: śmietanę, pokruszone bezy, kiwi, śmietanę, pokruszone bezy. I gotowe :)
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz