Delikatne, cienkie ciasto oraz aromatyczny farsz, a w rezultacie otrzymujemy cudne pierogi. Przekonały nawet mojego narzeczonego, który początkowo twierdził, że za ruskimi pierogami po prostu nie przepada.
Składniki
- 450-500 g mąki pszennej
- 1/8 łyżeczki soli
- 350-400 ml gorącej wody
- około 50 g masła
- 500 g białego sera (najlepiej tłustego)
- 500 g ziemniaków
- cebula
- masło do smażenia
- sól do smaku
- pieprz ziołowy
Dodatkowo
- kwaśna śmietana
- ulubiona surówka
Wykonanie
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, bardzo dokładnie roztłukujemy je tłuczkiem do ziemniaków. Ziemniaki studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Ser rozdrabniamy za pomocą widelca. Cebulę kroimy w drobną kostką, a następnie smażymy na maśle. Ziemniaki, biały ser oraz cebulę dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ziołowym.
Następnie zabieramy się za ciasto. Masło rozpuszczamy w gorącej wodzie. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Łączymy składniki. Zagniatamy ciasto na stolnicy około 10 minut. Ciasto dzielimy na części - tak będzie łatwiej je rozwałkować. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm.
Z ciasta wycinamy kółka za pomocą szklanki, napełniamy je farszem, zlepiamy. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli oraz łyżki oleju. Wkładamy pierogi, gotujemy je około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Wyśmienicie smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany, a także ulubionej surówki.
Uwielbiam pierogi ruskie, chyba moje ulubione, ale niestety rzadko można trafić smaczne. Te wyglądają przepysznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w mojej akcji.
Pozdrawiam,
Moje Kulinarne Rozterki