środa, 12 czerwca 2013

Domowy kebab w tortilli

Dziś danie szybkie w przygotowaniu. Jak dla mnie świetne, ponieważ cierpię obecnie na brak wolnego czasu z racji trwającej sesji. A wracając do gotowania, dziś proponuję wam domowy kebab zawijany w tortilli. W sam raz dla zabieganych. Danie wprost stworzone dla panów, mój narzeczony był zachwycony :) Z góry zaznaczam, że przepis jest moją wariacją na temat kebabu :)






 

Składniki (na 3 sztuki)


  • dwie pojedyncze piersi z kurczaka
  • kilka liści sałaty
  • 3 tortille
  • pomidor
  • pół świeżego ogórka
  • 3-4 ogórki korniszone
  • 3-4 rzodkiewki
  • domowy sos czosnkowy
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • przyprawa kebab-gyros
  • odrobina tymianku, rozmarynu oraz kolendry
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka

 

Wykonanie


Piersi z kurczaka kroimy w paski lub większą kostkę. Przygotowujemy marynatę, mieszamy oliwę z oliwek, łyżeczkę przyprawy kebab - gyros, odrobinę soli oraz pieprzu, po pół łyżeczki tymianku, rozmarynu, kolendry oraz odrobinę słodkiej papryki. Mieszamy. Marynatą polewamy pokrojone mięso, dokładnie mieszamy.

Mięso smażymy na rozgrzanej patelni.

Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w półplasterki. Świeżego ogórka obieramy, kroimy w plasterki. Ogórki oraz rzodkiewki również kroimy w plasterki.

Tortille podpiekamy na rozgrzanej patelni. Następnie na środku smarujemy je domowym sosem czosnkowym, układamy sałatę, mięso, rzodkiewki, pomidory, ogórki. Całość polewamy sosem, zawijamy w tortillę.





Smacznego :) 



1 komentarz :

  1. Pycha i tak ładnie podany, ja robiłam wg,kuchni lidla, również w tortilli tylko z mięsem wieprzowym i z pikantnym sosem :)

    OdpowiedzUsuń