Składniki
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 100 g masła
- jajko
- opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół kilograma truskawek
- pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- cukier puder do posypania
Wykonanie
Mąkę, budyń oraz proszek do pieczenie przesiewamy. Za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem. Następnie dodajemy jajko, nadal ucieramy. Dodajemy ekstrakt z wanilii, miksujemy. Do masy na przemian dodajemy śmietanę oraz przesiane składniki. Miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników.
Formę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy. Truskawki myjemy, osuszamy, odszypułkowujemy, a następnie kroimy na pół. owoce wykładamy na ciasto.
Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
Smacznego!
Oj, te cudowne truskawy... Bardzo apetyczne ciasto !
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do Liebster Bloger Award, zapraszam na mój blog po więcej informacji - http://slodkigrymas.blogspot.com/
Pozdrawiam,
Zosia
Mniami, wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuń