sobota, 8 czerwca 2013

Szybkie ciasto z truskawkami

Truskawki z dnia na dzień coraz tańsze, więc nie mogłam przejść obok nich obojętnie. Co z tego, że sesja i dużo nauki. Coś słodkiego to popołudniowej kawy zawsze się przyda. Ciasto jest bardzo puszyste. Dzięki temu, że przed pieczeniem jest dość gęste, owoce nie opadną podczas pieczenia.



Składniki


  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • jajko
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół kilograma truskawek
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • cukier puder do posypania

Wykonanie

Mąkę, budyń oraz proszek do pieczenie przesiewamy. Za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem. Następnie dodajemy jajko, nadal ucieramy. Dodajemy ekstrakt z wanilii, miksujemy. Do masy na przemian dodajemy śmietanę oraz przesiane składniki. Miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników.

Formę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy. Truskawki myjemy, osuszamy, odszypułkowujemy, a następnie kroimy na pół. owoce wykładamy na ciasto.

Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.






Smacznego!

2 komentarze :

  1. Oj, te cudowne truskawy... Bardzo apetyczne ciasto !
    Nominowałam Cię do Liebster Bloger Award, zapraszam na mój blog po więcej informacji - http://slodkigrymas.blogspot.com/

    Pozdrawiam,
    Zosia

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniami, wspaniale wygląda :)

    OdpowiedzUsuń