wtorek, 25 czerwca 2013

Karkówka z boczkiem oraz musztardą

Danie, które z pewnością trafi do serc naszych panów.  Podczas pieczenia w mieszkaniu roznosi się cudowny zapach mięsa, cebuli oraz boczku. Nic dodać, nic ująć. Przepis, który z pewnością wart jest polecenia. U mnie karkówce towarzyszyły młode ziemniaczki w ziołach i oliwie.



Składniki


  • 4 plastry karkówki (około 1-1,5 cm każdy)
  • 8 plasterków wędzonego boczku
  • 4 łyżki musztardy (u mnie Dijon)
  • czerwona cebula
  • 2 zwykłe cebule
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • 50 ml bulionu warzywnego lub mięsnego


Wykonanie


Każdy z plastrów karkówki lekko rozbijamy, następnie z obu stron posypujemy solą oraz pieprzem, a także smarujemy musztardą. Następnie posypujemy bazylią oraz oregano.  Jedną zwykłą cebulę i jedna czerwoną kroimy w piórka. W pojemniku układamy na przemian: przyprawioną i posmarowaną musztardą karkówkę, kilka piórek zwyklej i czerwonej cebuli, dwa plastry boczku, i znowu karkówkę itd. Na samej górze powinien znaleźć się boczek. Jedną zwykłą cebulę kroimy w dużą kostkę, wkładamy ją do pojemnika z mięsem. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.


Następnego dnia mięso przekładamy do rękawa do pieczenia. Mięso polewamy bulionem, zamykamy rękaw. Pieczemy około godzinę w 200 stopniach. Po upływie godziny rozcinamy rękaw, aby mięso się zarumieniło, i pozostawiamy je w piekarniku jeszcze na około 20 minut.





Smacznego :) 

1 komentarz :