Cudne, mięciutki i sprężyste ciasto ucierane. Długo pozostaje świeże. Bardzo dobrze smakuje z rabarbarem, dzięki któremu ciasto napiera odrobiny kwaskowatości, nie jest zbyt słodkie.Podczas pieczenia po kuchni roznosi się wspaniały zapach. Możemy je upiec także z innymi sezonowymi owocami :)
Składniki (ciasto)
- 170 g cukru
- 200 g masła
- 4 jajka
- odrobina soli
- 200 g mąki pszennej
- opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 600 g rabarbaru lub innych owoców
Składniki (kruszonka)
- 160 g mąki
- 100 g schłodzonego masła
- 50 g cukru pudru
Składniki wkładamy do naczynia, szybko siekamy, następnie rozcieramy między palcami.
Wykonanie
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia przesiewamy. Za pomocą miksera ucieramy masło, na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier oraz odrobinę soli. Ucieramy. Kolejno wbijamy jajka, po każdym dodaniu ucieramy. Dodajemy przesiane składniki, wszystko dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, następnie wylewamy na nią ciasto, wyrównujemy. Rabarbar kroimy w dużą kostkę, wykładamy na ciasto. Wszystko posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut.
Smacznego :)
Ciacho pyszności..mniam:) aż pachnie mi przez monitor:)!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do akcji rabarbarowej:)