Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 200-250 ml jogurtu naturalnego
- 150 ml oleju rzepakowego
- 500 g śliwek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie
Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej sodę, proszek do pieczenia oraz cukier, mieszamy. Do naczynia wbijamy jajka, następnie dodajemy jogurt oraz olej. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki, do połączenia składników. Śliwki kroimy na pół, wyjmujemy z nich pestki.
Formę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto na blachę, następnie na wierzchu układamy śliwki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 50-60 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz