Tydzień spędzony w Zakopanym niestety szybko się skończył. Teraz czas na powrót do rzeczywistości oraz codziennych obowiązków, a wkrótce na uczelnię. Dziś mam dla was pomysł na leczo bez dodatku jakichkolwiek przypraw. W sam raz na jesienny obiad. Niech was nie przerazi ilość składników (zawsze możecie je zmniejszyć). Ja ugotowałam leczo z takiej ilości, ponieważ z racji rozpoczynającego się roku akademickiego nie będę miała codziennie czasu na gotowanie i część lecza po prostu zamroziłam.
Składniki
- 1 kg ulubionej kiełbasy
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 kg cebuli
- 8 sporych ogórków kiszonych
- 5-6 łyżek ketchupu
- słoiczek przecieru pomidorowego
- 5-6 łyżek oleju lub oliwy
Wykonanie
Z papryki wycinamy gniazda nasienne, a następnie kroimy ją w drobną kosteczkę. Tak samo postępujemy z cebulą, kiełbasą oraz kiszonymi ogórkami. W dużym garnku rozgrzewamy olej lub oliwę. Dodajemy kiełbasę, podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę, wszystko razem mieszamy. Dodajemy czerwoną paprykę. Wszystko razem dusimy na małym ogniu do miękkości. Dodajemy ogórki, mieszamy. Wszystko razem dusimy około piętnaście minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz ketchup. Wszystko dokładanie mieszamy. Leczo dusimy na małym ogniu jeszcze około dziesięć minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz