poniedziałek, 2 września 2013

Udka z kurczaka z suszonymi pomidorami

Pogoda za oknem krótko mówiąc fatalna. W sam raz na siedzenie pod ciepłą kołderką z kubkiem ciepłej herbaty. Dla osób, które nie mają pomysłu na jutrzejszy obiad proponuję udka z kurczaka z dodatkiem suszonych pomidorów.



Składniki


  • 3-4 udka z kurczaka
  • por
  • 2 cebule
  • 50-60 g suszonych pomidorów
  • olej do smażenia
  • łyżeczka ziół dalmatyńskich
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • szklanka bulionu  
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz


Wykonanie 


Udka z kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie z mięsa ściągamy skórkę. Oprószamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kawałki mięsa na złoty kolor.
Cebulę i suszone pomidory kroimy w kostkę, a pora w cienkie plasterki. Cebulę podsmażamy na oleju, następnie dodajemy pora, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką. Smażymy około 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy suszone pomidory oraz bazylię i zioła dalmatyńskie.  Wlewamy ciepły bulion. Gotujemy wszystko około 5 minut.
Usmażone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch układamy udka z kurczaka. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15 minut.



Smacznego :)
Zapraszam do wypróbowania przepisu :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz