Składniki (na trzy kanapki)
- bagietka (u mnie długa bułka, nazwana w piekarni wrocławską)
- pomidor
- 6 liści sałaty
- 2 średnie cebule
- 2 ogórki kiszone
- 2-3 rzodkiewki
- 2 filety z piersi kurczaka
- sól
- pieprz
- cukier
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki bazylii
- 2 łyżeczki ulubiona przyprawa do kurczaka
- olej do smażenia
- masło
- ulubiony sos
Wykonanie
Zaczynamy od przygotowania marynaty do mięsa. W naczyniu mieszamy oliwę z oliwek, odrobinę soli oraz pieprzu, słodką paprykę, bazylię oraz przyprawę do kurczaka. Za pomocą pędzelka smarujemy mięso marynatą. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
Rzodkiewki, ogórki oraz pomidora kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka następnie smażymy na rozgrzanym oleju, dodajemy około łyżki cukry (ilość cukru zależy od tego, jak słodką chcemy otrzymać cebulkę). Chwilę smażymy. Cebulę wykładamy na sitko, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Mięso smażymy z obu stron. Czas smażenia zależy od wielkości filetów. Następnie usmażone mięso kroimy w grube plastry.
"Składamy" kanapki. Bagietkę dzielimy na trzy części, każdą część kroimy na pół, ale nie do końca. Smarujemy masłem, układamy pokrojonego kurczaka, polewamy ulubionym sosem. Następnie układamy plasterki pomidora, rzodkiewki oraz kiszonego ogórka. Na samym końcu dodajemy słodką cebulkę. Całość polewamy ulubionym sosem. U mnie był to sos czosnkowy. I gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz