wtorek, 15 października 2013

Kotlety z karkówki moczone w mleku

Ostatnio nie za bardzo miałam czas na prowadzenie bloga, ale już dziś wracam do was z nowy przepisem i jeszcze kilkoma w zanadrzu. Proponuję wam kotlety wykonane z karkówki, wcześniej moczonej w mleku. Mięso jest bardzo miękkie, rozpływające się w ustach. Mleko nadaje mu kruchości. A jeszcze w tym tygodniu zaprezentuję wam szynkowar, który dziś dotarł do mnie pocztą.

 

Składniki 


  • 4 plastry karkówki (około 1,5 cm każdy)
  • mleko 
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • bułka tarta 
  • smalec do smażenia 

Wykonanie


Plastry karkówki rozbijamy na kotlety. Cebulę kroimy w piórka. Kotlety z karkówki oprószamy solą oraz pieprzem. Wkładamy je do pojemnika, wsypujemy cebulę, całość zalewamy mlekiem. Wstawiamy wszystko do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie moczymy kotlety w rozmąconym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy smalec, a następnie obsmażamy kotlety z każdej strony na złoty kolor. Podajemy z ulubioną surówką.




Smacznego :)

1 komentarz :