sobota, 9 marca 2013

Piersi kurczaka w cieście francuskim


Trochę szperania w sieci i znalazła się inspiracja [link]. Troszeczkę pozmieniałam :) Muszę przyznać, że efekt bardzo mnie zaskoczył. Proste składniki, a efekt świetny. Danie wspaniale nadaje się na kolację lub obiad. Mi bardzo smakowało z domowym czosnkowy sosem. Z podanych składników wychodzą dwie porcje.

Składniki

  • dwa małe, pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • dwa plasterki sera
  • dwa plasterki szynki
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 150 g pieczarek
  • olej
  • żółtko

Wykonanie

Filety z piersi kurczaka kroimy na dwa plasterki. Lekko rozbijamy, posypujemy z obu stron solą oraz pieprzem. Ciasto francuskie kroimy na dwa mniejsze prostokąty. Pieczarki myjemy, kroimy w małą kosteczką, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju, lekko doprawiamy do smaku.

Na środek prostokąta z ciasta francuskiego kładziemy kotlecik z kurczaka, następnie szynkę, ser oraz usmażone wcześniej pieczarki, posypujemy odrobiną ziół prowansalskich i przykrywamy kolejnym kotlecikiem. Boki ciasta francuskiego delikatnie nacinamy wzdłuż nożem (w 4-5 miejscach po każdej ze stron). Nakładamy ciasto na siebie, na krzyż, tak aby powstało coś w rodzaju zawiązanych sznurówek bądź warkocza.

Górę "warkocza" smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut.



 







1 komentarz :

  1. zapomnialas napisac w ktorym momencie dodajemy pieczarki;) ale i tak brzmi pysznie;)

    OdpowiedzUsuń