Trochę szperania w sieci i znalazła się inspiracja [link]. Troszeczkę pozmieniałam :) Muszę przyznać, że efekt bardzo mnie zaskoczył. Proste składniki, a efekt świetny. Danie wspaniale nadaje się na kolację lub obiad. Mi bardzo smakowało z domowym czosnkowy sosem. Z podanych składników wychodzą dwie porcje.
Składniki
- dwa małe, pojedyncze filety z piersi kurczaka
- dwa plasterki sera
- dwa plasterki szynki
- opakowanie ciasta francuskiego
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- 150 g pieczarek
- olej
- żółtko
Wykonanie
Filety z piersi kurczaka kroimy na dwa plasterki. Lekko rozbijamy, posypujemy z obu stron solą oraz pieprzem. Ciasto francuskie kroimy na dwa mniejsze prostokąty. Pieczarki myjemy, kroimy w małą kosteczką, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju, lekko doprawiamy do smaku.Na środek prostokąta z ciasta francuskiego kładziemy kotlecik z kurczaka, następnie szynkę, ser oraz usmażone wcześniej pieczarki, posypujemy odrobiną ziół prowansalskich i przykrywamy kolejnym kotlecikiem. Boki ciasta francuskiego delikatnie nacinamy wzdłuż nożem (w 4-5 miejscach po każdej ze stron). Nakładamy ciasto na siebie, na krzyż, tak aby powstało coś w rodzaju zawiązanych sznurówek bądź warkocza.
Górę "warkocza" smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut.
zapomnialas napisac w ktorym momencie dodajemy pieczarki;) ale i tak brzmi pysznie;)
OdpowiedzUsuńJadłam, przepyszne. a z czym to można podawać? Sam taki warkocz podajemy, czy może ryż/ziemniaki? jaką sałatkę polecasz? :)
OdpowiedzUsuń