środa, 13 marca 2013

Faszerowane udka z kurczaka

 
Wykonanie tego dania nie jest proste. To pracochłonne zajęcie, jednak odrobina cierpliwości
i wszystko powinno się udać. A w efekcie będziemy mieli pyszne ,
a co najważniejsze efektowne danie.
 
 

Składniki

  • 2 udka z kurczaka
  • około półtorej kulki mozarelli
  • puszka całych pomidorów
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • szklanka wody
  • ostra papryka
  • przyprawa do kurczaka
  • odrobina ketchupu
  • bazylia
 

Wykonanie

Za pomocą ostrego noża usuwamy z udek kości. Myjemy mięso, osuszamy, posypujemy je przyprawą do kurczaka. Następnie faszerujemy je pomidorami oraz kawałkami mozarelli, posypujemy odrobiną bazylii. Zaszywamy udka. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju. Wrzucamy na patelnię posiekane ząbki czosnku oraz pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy. Dodajemy pozostałe pomidory oraz zalewę z nich. Dolewamy szklankę wody. Mięso oraz sos gotujemy około 40 minut. Po tym czasie doprawiamy sos bazylią oraz ostrą papryką. Dodajemy odrobinę ketchupu i chwilę gotujemy. Bardzo dobrze smakuje z ryżem.
 



 


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz