poniedziałek, 4 marca 2013

Muffiny pomarańczowe z makiem

 
Świetny dodatek do wieczornej kawy. Babeczki są odpowiednio wilgotne. Cudownie pachną pomarańczami.  A co najważniejsze, bardzo szybko się je przygotowuje :)
 
 

Składniki

  • 250 - 300 g mąki
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 200 g cukru pudru
  • jajko
  • białko
  • 150 ml mleka
  • 200 ml oleju
  • skórka z pomarańczy
  • sok z półtorej pomarańczy
  • 3 łyżeczki maku
 

 

Wykonanie

 

Przygotowujemy dwa naczynia. W jednym mieszamy składniki suche: mąkę, sól, proszek do pieczenie, mak oraz cukier puder. W drugim mokre: sok i skórkę z pomarańczy, mleko, olej, jajko, białko. Łączymy zawartość obu miseczek, energicznie mieszając.
 
Papilotki napełniamy ciastem. Pieczemy w około 200 stopniach 20-25 minut.
 





 
Smacznego :)
 
 


2 komentarze :

  1. pomarańczowe najlepsze :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno pyszne, na takie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń