środa, 2 października 2013

Schab gotowany 2 razy po 5 minut - domowa wędlina

Schab gotowany dwa razy 5 minut? Szczerze Wam powiem, że miałam pewno wątpliwości zabierają się do jego przygotowywania. Jednak wszystkiego warto spróbować. I nie żałuję. Schab jest mięciutki, wilgotny. Polecam, jeżeli macie już dość sklepowych wędlin.


Składniki 


  • 1 kilogram schabu 
  • 2 litry wody 
  • 1/3 szklanki soli 
  • łyżka cukru 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 
  • 1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 3-4 liście laurowe 
  • 3-4 kulki ziela angielskiego 
  • kilka ziarenek kolendry 

Wykonanie 


Wodę wlewamy do sporego garnka, następnie dodajemy majonez, sól, cukier, pieprz czarny i ziołowy, ząbki czosnku, listki laurowe, ziele angielskie oraz kolendrę. Całość gotujemy, wystudzamy. Następnego dnia rano do przygotowanej zalewy wkładamy schab. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 5 minut. Mięso pozostawiamy do całkowitego wystudzenia na 24 godziny. Kolejnego dnia po raz kolejny schab doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Pozostawiamy do wystudzenia na kolejne 24 godziny. Po tym czasie mięso jest gotowe. 






Smacznego :)

5 komentarzy :

  1. super pomysł, do wypróbowania ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ile czasu ma się gotować ten "wywar"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Wywar" trzeba zagotować, doprowadzić do wrzenia. A potem gotujemy około 5 minut i wystarczy.

      Usuń
  3. czy schab ma się studzić w tej zalewie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, schab za każdym razem musi studzić się w zalewie.

      Usuń