Schab gotowany dwa razy 5 minut? Szczerze Wam powiem, że miałam pewno wątpliwości zabierają się do jego przygotowywania. Jednak wszystkiego warto spróbować. I nie żałuję. Schab jest mięciutki, wilgotny. Polecam, jeżeli macie już dość sklepowych wędlin.
Składniki
- 1 kilogram schabu
- 2 litry wody
- 1/3 szklanki soli
- łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 3-4 liście laurowe
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- kilka ziarenek kolendry
Wykonanie
Wodę wlewamy do sporego garnka, następnie dodajemy majonez, sól, cukier, pieprz czarny i ziołowy, ząbki czosnku, listki laurowe, ziele angielskie oraz kolendrę. Całość gotujemy, wystudzamy. Następnego dnia rano do przygotowanej zalewy wkładamy schab. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 5 minut. Mięso pozostawiamy do całkowitego wystudzenia na 24 godziny. Kolejnego dnia po raz kolejny schab doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Pozostawiamy do wystudzenia na kolejne 24 godziny. Po tym czasie mięso jest gotowe.
Smacznego :)
super pomysł, do wypróbowania ;-)
OdpowiedzUsuńa ile czasu ma się gotować ten "wywar"?
OdpowiedzUsuń"Wywar" trzeba zagotować, doprowadzić do wrzenia. A potem gotujemy około 5 minut i wystarczy.
Usuńczy schab ma się studzić w tej zalewie?
OdpowiedzUsuńTak, schab za każdym razem musi studzić się w zalewie.
Usuń