wtorek, 8 października 2013

Zupa z serków topionych

Dziś przepis na ulubioną zupę mojego narzeczonego. Ulubioną, to w sumie za mało powiedziane. Mógłby innych zup wcale nie jeść, zawsze domaga się zupy z serków topionych :) W związku z tym, że nie potrafię mu odmówić, danie to często gości na naszym stole.


Składniki 


  • 4 szklanki bulionu 
  • 200 g pieczarek 
  • por
  • 2 marchewki
  • 3-4 serki topione 
  • 200-250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • jajko
  • sól 
  • pieprz
  • bułka tarta 
  • natka pietruszki 

Wykonanie


Por kroimy w półplasterki, marchewki obieramy, a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki kroimy w plasterki. Warzywa dodajemy do gotującego się bulionu. Gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, sól, pieprz oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy małe klopsiki. Klopsiki dodajemy do gotującej się zupy. Gotujemy około 20 minut, od momentu, gdy klopsiki wypłyną na powierzchnię zupy. Następnie do miseczki nalewamy trochę zupy, dodajemy do niej serki topione, dokładnie mieszamy do momentu ich całkowitego "rozpuszczenia". Rozpuszczone serki dodajemy do reszty zupy, dokładnie mieszamy, gotujemy razem około 10 minut. Zupę można także podawać z makaronem. 






Smacznego :)


2 komentarze :